system freezing - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-24-2004, 10:05 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 63
Unhappy system freezing

My system (windows 98 se) is constantly freezing when i am using internet explorer 6.0. I have performed all of the windows updates. Ran a virus scan (updated to date) and ran spybot on the system (detected nothing). Yet at least 2 to 3 times a day the system freezes while i am browsing the internet. It also freezes frequently on shutdown and leaves the windows is shutting down screen up. I did the trouble shooting for windows shutdown issues and still it does it several times a week.

System specs.

Windows 98se (all updates)
40gb hd
256 mb ram
900mzh amd athlon processor

Any suggestions or assistance would be greatly appreciated.

thank you in advanced for your help.
__________________

lheggie is offline  
Old 01-24-2004, 07:21 PM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 129
Send a message via Yahoo to param4u
Default

try to remove the unwanted startup files from:
1. msconfig->startup
2. Start->Programs->Startup
3. HKLM->Software->Microsoft->Windows->Current Version->Run
4. RunServices
5. RunOnce

You could also run the sfc to check and correct any corruptions in any system files
__________________

param4u is offline  
Old 01-25-2004, 05:06 PM   #3 (permalink)
Older But Wiser
 
kboy's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: So. Cal
Posts: 1,041
Default

Dude, ya need a new PC!!
__________________
ASUS Sabertooth 990FX
AMD FX-8150
16 GB Ram
ASUS GeForce 760 GTX


1TB Sata Seagate
100 Gig Maxtor Sata 7200 Rpm
ASUS DRW 24B3S7 ATA Optical
Windows 7 Home Premium
Dell E228WFP 22"
kboy is offline  
Old 01-25-2004, 08:08 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 10
Default

Those system specs are fine for most users. Not a great gaming machine or workhorse, but for surfing and general use, it's fine.

Have you inspected the system for overheating issues? Any fans recently start making excess noise, or, if you open the case and look inside without touching anything, are all the fans running? If there excessive dust in the case? Get a can of compressed air (~$12 from BestBuy or similar stores, cheap online) and blow all the dust, dirt and junk out of the case)

The other major reason for system lockups is software issues, thus...
Download, update and scan with Ad-aware http://www.lavasoftusa.com and Spybot http://www.security.kolla.de (did you update Spybot first?)
Then download a scan with Hijack This
http://merijn.org/
Don't delete anything that Hijack lists, most are required files and settings, however, someone here can look over the logs for anything that could be causing the freezes.

Good luck.
Xemus is offline  
Old 01-25-2004, 08:58 PM   #5 (permalink)
Older But Wiser
 
kboy's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: So. Cal
Posts: 1,041
Default

Is Win 98 really compatible with IE 6.0. Just a Thought
__________________
ASUS Sabertooth 990FX
AMD FX-8150
16 GB Ram
ASUS GeForce 760 GTX


1TB Sata Seagate
100 Gig Maxtor Sata 7200 Rpm
ASUS DRW 24B3S7 ATA Optical
Windows 7 Home Premium
Dell E228WFP 22"
kboy is offline  
Old 02-01-2004, 02:56 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 2
Default

I use Win 98SE with IE 6 SP1 with no problems.

suggest you check security levels in Internet Options.

also, uninstall and reinstall java.

if no cure, backup your files and reinstall windows from your
computer cd
gh22 is offline  
Old 02-01-2004, 10:56 AM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 61
Default

try to remove the unwanted startup files from:
1. msconfig->startup
2. Start->Programs->Startup
3. HKLM->Software->Microsoft->Windows->Current Version->Run
4. RunServices
5. RunOnce

You could also run the sfc to check and correct any corruptions in any system files..... (I really don't know why am I banned..)
__________________
;) Don\'t misunderstand its a TOOL which is required to fix up the computer...;)

http://images2.deviantart.com/i/2004...e/Order_63.gif
ScrewDriver is offline  
Old 02-01-2004, 12:33 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 2
Default

More suggestions:
In IE6 Internet Options, General tab, Temporary Internet Files, click Settings - check 'every visit to the page'.
While there, click'delete cookies'. click 'delete history'.

Click Security tab, Internet - enable 'allow metarefresh'.

On Privacy tab, click Advanced.. check 'override automatic cookie handling', click 'accept' for first-party and third-party cookies, click 'always allow session cookies'.

On Connections tab, click 'never dial a connection'.

On Advanced tab, under Security,
click 'use ssl 2.0' and 'use ssl 3.0' -- uncheck use TLS 1.0.

Ok out and try your website again.
gh22 is offline  
Old 02-01-2004, 09:22 PM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 405
Send a message via AIM to BxSlipSk8718 Send a message via Yahoo to BxSlipSk8718
Default

Ok dude upgrade go to win 2kpro but you have to specs for win xp pro so i suggest you upgrade to win xp
__________________
My Box :D

- Antec P180 Xcloid 450watt PSU
- DFI LANPARTY nF4 SLI-DR
- Amd 64 Venice Core 939 3000+
- AOpen 6800GT PCI-e Stock
- 1Gig (512x2) Geil Ultra 2-3-3-4
- 250gigx2 Raid 0 Striping SATAII 16mb cache

Is Gangsta
BxSlipSk8718 is offline  
Old 02-01-2004, 10:47 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 584
Default

Well, folks, lets not overlook trying to use Mozilla Firebird. If everything else works in 98, then i see not the need of going up to a new OS. IMHO, unless you want to upgrade to 200 or XP, don't.

If you do decide to upgrade, however, backup and do a fresh install.
__________________

__________________
A+ Core Hardware, Software Certified (May 13 2005)
the new beast...

AMD Athlon XP 3200+ Barton running at 2.16 Ghz.
GeForce MX 4000 (mainly takes the load off the main system)
Creative Labs Audigy 24-bit sound.
Some Case from tigerdirect
512 MB Ultra DDR RAM.
80GB Seagate HDD
LiteOn CD-RW / DVD ROM drive.
currently looking at a litescribe drive at staples, due to its ability to label the CD shortly after being burned.
mrdinkel is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.