Standby wont work - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 12-10-2004, 11:56 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Nov 2004
Posts: 11
Question Standby wont work

I put in a new motherboard and a new powersupply. Now the system wont standby. Arrrrg! The monitor turns of but the fans stay on. Usually everything comes back on right away. I tried reformatting the hard drive to no avial.

Motherboard Gigabyte 865PE GT
Windows XP Pro Service Pack 2 (maybe it was SP1 before when standby did work)
ADSL modem, no LAN or anything like that

Im taking a stab in the dark here and guessing a driver is messing up my standby because I did install a bunch of new drivers when i reinstalled windows. I want to try uninstalling some drivers i dont know if ill mess up my system doing that. Which drivers should i try? Or am i on the wrong track here? ANy ideas are apreciated. Cheers.

OnionMan is offline  
Old 12-10-2004, 12:17 PM   #2 (permalink)
Master Techie
Join Date: Jul 2004
Posts: 2,932

Did you go into BIOS and make sure the system was setup for standby? Did you also check in the OS to make sure standby was setup? Does your mobo support standby?

Standby from the power button is controled purely by the BIOS and mobo. Standby from idle-timeout (Windows power-save) is handled by the OS. Reformatting your drive was almost certainly a waste of your time. You should have posted to us the problem first, before going through all that.


Don\'t hate the player...Hate the game...
ShoobieRat is offline  
Old 12-10-2004, 01:54 PM   #3 (permalink)
True Techie
Join Date: Nov 2004
Posts: 142

I agree with Shoobie, the first thing that came to my mind when I read the part about you installing a new MOBO was that the MOBO does not support standby.
There are two things which are infinite, the universe, and human stupidity...Although, I\'m not sure about the universe.
KnowNothing is offline  
Old 12-11-2004, 11:17 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Nov 2004
Posts: 11

Thanks for replying guys. Problem solved!

Here's what I did if anyone is interested.

I had played with the settings in BIOS Power Mangament before with no luck. This time i changed ACPI Suspend Type from S1 or S3 (in BIOS PMngnt).

That worked, almost. I could finally get into stangby, but not out... so I had to enable the Power On By Mouse thing in BIOS. Now it works.

Now ive heard about lots of problems about idle-time out standby working after 45 minutes winXP like you mentioned ShoobieRat. So cross your fingers for me that that feature works. But even if it doesnt im still happy that manual standby works now.

Thanks for replying guys!

Oh, btw, i didnt think reformating would fix the standby problem. It just happend to be time for reformating. I dont know why i said it like that.
OnionMan is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:24 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.