Sound Card Drivers Gone Wierd!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-14-2004, 12:43 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 169
Question Sound Card Drivers Gone Wierd!!

Ok my sound card was working fine and still is in some respects.....both drivers were installed cm8330 and cm8330 sb16 then i installed a wireless network card....and now the sb16 driver is gone all wierd its like the network card had 'stolen' its irq and now i have a big yellow explination mark next to the sb16 and guess what no more free irqs. I herd somewhere about irq sharing but i cant seem to get it to work and i cant seem to find any refereance to it on windows 2000.

Any Ideas Anyone :question:
__________________

__________________
Some System Specs:

Windows XP Service Pack 2
MXD 1600XB
CPU AMD Duron 1.6GHz
Memory 1.46GB DDR400 PC3200
HardDrive 40GB 7200rpm ATA133
Motherboard KM400 Chipset Skt A 333FSB
Graphics Card OnBoard 2D/3D Graphics
Sound Card OnBoard Sound
802.11b Wireless Network Card
Monitor GNR Flat Screen 15\"
Writer Combi - 52x32x52 CDRW + 16x DVD
Modem N/A - LAN 10/100 (Disabled)
Case Midi 300W ATX
Floppy 1.44MB 3.5\"
Keyboard A4TECH Wireless Keyboard
Mouse A4TECH Wireless Mouse
GNR Flat Screen LCD Monitor
97lt2959 is offline  
Old 03-14-2004, 01:51 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 287
Default

If your Bios supports it.Easy way to free up some irq's.Disable your printer port and the 2 other port's if your not using them.If not you could manuel set them in bios.
__________________

Deadguy is offline  
Old 03-14-2004, 01:55 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 169
Default

Quote:
Disable your printer port and the 2 other port's if your not using them
Disable them in the bios or within the device manager?

I cant really disabled the printer port.

Which to other ports did you suggest?
__________________
Some System Specs:

Windows XP Service Pack 2
MXD 1600XB
CPU AMD Duron 1.6GHz
Memory 1.46GB DDR400 PC3200
HardDrive 40GB 7200rpm ATA133
Motherboard KM400 Chipset Skt A 333FSB
Graphics Card OnBoard 2D/3D Graphics
Sound Card OnBoard Sound
802.11b Wireless Network Card
Monitor GNR Flat Screen 15\"
Writer Combi - 52x32x52 CDRW + 16x DVD
Modem N/A - LAN 10/100 (Disabled)
Case Midi 300W ATX
Floppy 1.44MB 3.5\"
Keyboard A4TECH Wireless Keyboard
Mouse A4TECH Wireless Mouse
GNR Flat Screen LCD Monitor
97lt2959 is offline  
Old 03-14-2004, 07:28 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 175
Default Re: Sound Card Drivers Gone Wierd!!

Quote:
Originally posted by 97lt2959
Ok my sound card was working fine and still is in some respects.....both drivers were installed cm8330 and cm8330 sb16 then i installed a wireless network card....and now the sb16 driver is gone all wierd its like the network card had 'stolen' its irq and now i have a big yellow explination mark next to the sb16 and guess what no more free irqs. I herd somewhere about irq sharing but i cant seem to get it to work and i cant seem to find any refereance to it on windows 2000.

Any Ideas Anyone :question:
It sounds like you have an other IRQ conflict, as far as I know each I/O address Shares only 1 IRQ, go to device Manager/yr device /Ressource/ click underneath setting, choose an other I/O add to assign to IRQ

Make sure in BIOS, enable PCI/PNP
what error message did you get by the way?
is there a message conflict?
kopenhagen is offline  
Old 03-14-2004, 08:57 PM   #5 (permalink)
Imperial Space Womble
 
Harper's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Australia
Posts: 6,903
Default

IRQ Conflict.

This is the first time I have seen the problem is quite a few years.
__________________

"I FEEL SO GOOD I FEEL SO NUMB, YEAH!!!" -- Rob Zombie
Main Rig - AMD FX-8350x8 4.0Ghz CPU, 4x 8Gb (32Gb) DDR3 Ram, Gigabyte GA-970A-D3, GeForce GT 970 4Gb, 1x 256Gb SSD\8Tb (3+2+2+1) SATA HDD, DVDRW, SB X-Fi, Win 10 (64-bit)
Asus N61JV-JX231V - Intel Core i5 3437u (1.9 - 2.4 GHz), 12GB, 640GB, 16" Display, nVidia 325M 1Gb, DVD-RW, Win 10 (64-bit)
Mobile Phone : Samsung Galaxy 5 Note SM-N920IConsole : Play Station 4
Harper is offline  
Old 03-15-2004, 01:41 AM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 175
Default

Maybe I misinterprete but something has to do with IRQ anyway
kopenhagen is offline  
Old 03-15-2004, 03:30 AM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 169
Default

No you are quite correct, i get a message saying there are not enough free resources

"This device cannot find enough free resources that it can use. (Code 12)

If you want to use this device, you will need to disable one of the other devices on this system."

When i click resources i do indeed have to manually set the IR (Interupt Request) I had to do this before anyways because it didnt like it but since the network card is installed there isnt a free IR i can use.

??
__________________
Some System Specs:

Windows XP Service Pack 2
MXD 1600XB
CPU AMD Duron 1.6GHz
Memory 1.46GB DDR400 PC3200
HardDrive 40GB 7200rpm ATA133
Motherboard KM400 Chipset Skt A 333FSB
Graphics Card OnBoard 2D/3D Graphics
Sound Card OnBoard Sound
802.11b Wireless Network Card
Monitor GNR Flat Screen 15\"
Writer Combi - 52x32x52 CDRW + 16x DVD
Modem N/A - LAN 10/100 (Disabled)
Case Midi 300W ATX
Floppy 1.44MB 3.5\"
Keyboard A4TECH Wireless Keyboard
Mouse A4TECH Wireless Mouse
GNR Flat Screen LCD Monitor
97lt2959 is offline  
Old 03-15-2004, 03:25 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 175
Default

i do indeed have to manually set the IR
I don't think you have to set up manually, did you enable in BIOS, PCI/PNP?
To set it up manually you'll have to ajust yr mobo,this is quite tricky
kopenhagen is offline  
Old 03-17-2004, 04:48 AM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 169
Default

Quote:
I don't think you have to set up manually, did you enable in BIOS, PCI/PNP?
To set it up manually you'll have to ajust yr mobo,this is quite tricky
Yes i enabled pci/pnp in the bios it was already enabled

And when i mean manually configure i had to go into device manager and click into the resources tab and change the ir setting in there.
__________________
Some System Specs:

Windows XP Service Pack 2
MXD 1600XB
CPU AMD Duron 1.6GHz
Memory 1.46GB DDR400 PC3200
HardDrive 40GB 7200rpm ATA133
Motherboard KM400 Chipset Skt A 333FSB
Graphics Card OnBoard 2D/3D Graphics
Sound Card OnBoard Sound
802.11b Wireless Network Card
Monitor GNR Flat Screen 15\"
Writer Combi - 52x32x52 CDRW + 16x DVD
Modem N/A - LAN 10/100 (Disabled)
Case Midi 300W ATX
Floppy 1.44MB 3.5\"
Keyboard A4TECH Wireless Keyboard
Mouse A4TECH Wireless Mouse
GNR Flat Screen LCD Monitor
97lt2959 is offline  
Old 03-17-2004, 07:19 AM   #10 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

can you shift the wireless card to another PCI slot?
__________________

__________________
Apokalipse is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.