Some help - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 11-19-2006, 05:26 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2006
Posts: 15
Default Some help

Two Parter.

My computer had the same error it had before... all my drivers are updated (Mobo, vid card, sound card, monitor), as are my games. All play perfectly. Playing Need For Speed Carbon today, and it starts getting wierd graphic errors, need to manually restart it with the button. Now, its got the error it had before, wont start in normal / safe mode, or any mode.

Putting in a WinXP CD gives me the error I should check my memory, or video card / video card adapter. The shop said the hardware set up is perfect, nothing to worry about.

What is this problem ? So far, 20-25 days within putting WinXP on this computer, it gets the same errors. Windows won't boot, or will give me a disk read error. Sometimes it restarts itself booting up. Putting in a winxp doesnt even give me a menu, it just loads files and then gives me the error message.

Second Part

How do I reformat winXP if I cant select the option from the WinXP CD menu ? Cant find a dos prompt to - format C:

Bigboomer is offline  
Old 11-19-2006, 05:31 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
Osiris's Avatar
Join Date: Jan 2005
Location: Kentucky
Posts: 36,817
Send a message via ICQ to Osiris Send a message via AIM to Osiris Send a message via MSN to Osiris Send a message via Yahoo to Osiris

Your setup is perfect? how does he know? You could have a bad mem stick or slot, possibly a bad vc, etc.

Run memtest

To format, insert cd, reboot, boot from cd, then follow the prompts

Osiris is offline  
Old 11-19-2006, 05:51 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2006
Posts: 15

I cannot follow WinXP prompts... when it boots from the CD, it loads files (listing at the bottom, they sound like WinXP files) without showing ANY options, and then displays the error message, no options other than to restart the system manually. I can get the options to open in safe mode / normal mode, but either one will freeze at startup, or restart my system.

The tech said he put a different harddrive in my computer, and ran 3dmark for 24 hours and found nothing wrong.

But im having the same problem, 22 days after getting it back from the shop with a fresh format.
Bigboomer is offline  
Old 11-20-2006, 12:36 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2006
Posts: 15

Well, mysteriously my computer is now booting up. It started back up into normal mode (i tried 3 hours later for hells sake) and reverted itself to and old registry file.

I ran mem test... 102% - 0 errors....

Any other programs that can tell of hard ware / soft ware conflicts ??
Bigboomer is offline  
Old 11-20-2006, 09:24 AM   #5 (permalink)
Wizard Techie
Law's Avatar
Join Date: Aug 2005
Location: the data closet
Posts: 4,200

Reseat your hardwares. Check for any loose cords.

Here's an objective, when it happens again, boot with only the minimum bare bone (CPU, RAM, HD, Video C.)

Law is offline  
Old 11-20-2006, 02:41 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2006
Posts: 15

Well, the problem is further along now

Playing A Half Life 1 mod (Natural Selection) my system began to freeze up for 5 - 10 seconds (the sound looping / stuttering) then would play normally for 5 minutes before doing it again, eventually, Half Life locked up and I had to restart.

The same problem is plagging my Internet Explorer, will run well for 10-30 minutes, but if I start browsing 3-4 pages it freezes up, and locks up my system.

Any idea whats causing this ? The only things installed are games (BF2, Hl1 / 2 / mods for them, Oblivion and NFS: Carbon [uninstalled now])... I have InCD and PowerDVD, and all my drivers updated.

I only had 1 file of questionable intent (a torent that was spyware / virus checked, and a .ISO to match) and im positive it isnt that

** edit **

I went into the Device Manager in My COmputer, and found a PCI Device listed under "Other Devices" with no driver, and a ! mark beside it. Tried to auto update driver, and windows cant I.D what it is ???? It says "7600GS" under display adapters, and "Soundblaster Audigy" under "Sound, Vidoe and Game controllers" so it cant be either of these two ?

Bigboomer is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:26 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.