slower WINXP - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-12-2005, 08:58 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 68
Default slower WINXP

when i shutdown my pc, it takes several minutes to do that...i´ve tried to close all the programs first, but it doesnt work....z..
i run unistaller 2004 (reg cleaner option) to delete all the trash entries or unnecesary registry....
what i have to do l.
__________________

oileruis is offline  
Old 04-12-2005, 09:03 AM   #2 (permalink)
Field Engineer
 
SHAWN's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default

List specs of your computer
__________________

__________________
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Old 04-12-2005, 09:09 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8
Default hi

i recently expericed the same problem so i downloaded a small freeware program called force shutdown.i set shortcuts to my restart, shutdown, and logoff. once you hit the shourcut windows well "force shutdown" any hung programs. very quick.

here is the link

http://www.download.com/3001-2094_4-8369708.html
rahimahmed is offline  
Old 04-12-2005, 09:16 AM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 68
Default

p4 ht 3.o mhz, 512ram, 80gb , nvidia 6800gt 256mb....
oileruis is offline  
Old 04-12-2005, 06:33 PM   #5 (permalink)
Older But Wiser
 
kboy's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: So. Cal
Posts: 1,041
Default

Do ya have Nvidia Driver helper service running in processes?
__________________
ASUS Sabertooth 990FX
AMD FX-8150
16 GB Ram
ASUS GeForce 760 GTX


1TB Sata Seagate
100 Gig Maxtor Sata 7200 Rpm
ASUS DRW 24B3S7 ATA Optical
Windows 7 Home Premium
Dell E228WFP 22"
kboy is offline  
Old 04-12-2005, 06:36 PM   #6 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,782
Default

try cleaning out unnessecary processes in msconfig, defragging, scan for adware/virii.
__________________
Core 2 Duo E6400, DFI Infinity 975X/G, 2x 512mb DDR2 667mhz, Albatron 7900gt, WD 200gb SATA, Samsung DVD-RW, Silverstone ST-50EF 500w PSU.
waynejkruse10 is offline  
Old 04-12-2005, 06:58 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 67
Default

Is it just slow shut-down, or slow all around? Wayne's suggestions are good ones. I have a checklist for basic maintenance tasks:

-- Delete all temp files (c:\windows\temp\*.tmp, or on XP C:\Documents and Settings\username\Local Settings\Temp)

-- Delete temporary internet files (c:\windows\temporary internet files\*.*, or on XP C:\Documents and Settings\username\Local Settings\Temporary Internet Files)

-- If you use I.E., click on Tools, Internet Options, Delete Files, select "delete all off-line content", click OK

-- Click on Start, Programs, Accessories, Systems Tools, Disk Cleanup

-- Download AdAware, check for updates, run it and remove whatever it finds

-- Periodically empty the browser cache and the java plug-in cache

-- Download Diskeeper and defrag

-- Download, update and turn on SpywareBlaster and SpywareGuard (or your spyware removal tool of choice).
HeddaLora is offline  
Old 04-12-2005, 09:25 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 68
Default

thanks all of u..but i tried with all of these...(spyblaster but)
Its just a slow shut down...(it takes 1 min)...when i bought my pc(5 months ago), this process took 5 sec(max.)....
i defrag my hdd, clean up all the unnecesaryr files, temp files, cookies, ie files(unnecesaries)-...
oileruis is offline  
Old 04-12-2005, 09:35 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 35
Default

How full is your HDD? Your system will naturally slow down once you reach around 50% full. If is is more than 50 - 60% full I would suggest a larger HDD.
DJ_Cyber is offline  
Old 04-12-2005, 09:42 PM   #10 (permalink)
Older But Wiser
 
kboy's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: So. Cal
Posts: 1,041
Default

Dude try this out. I had the same problem with my Nvidia card.


http://www.freepctech.com/pc/xp/xp00011.shtml
__________________

__________________
ASUS Sabertooth 990FX
AMD FX-8150
16 GB Ram
ASUS GeForce 760 GTX


1TB Sata Seagate
100 Gig Maxtor Sata 7200 Rpm
ASUS DRW 24B3S7 ATA Optical
Windows 7 Home Premium
Dell E228WFP 22"
kboy is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.