Slow boot up - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-18-2004, 06:35 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 2
Default Slow boot up

Hello, I am new to the forum. I am having a problem with my computer. It is a Gateway PIII, 733Mhz, 256 ram, 80gb hd. The problem is that when i restart or turn on my computer the boot up takes about 10 minutes. This is relatively new in the last week or so. Any suggestions?

Thanks in advance,
__________________

jarhed69 is offline  
Old 09-18-2004, 06:51 PM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 808
Default Re: Slow boot up

Quote:
Originally posted by jarhed69
Hello, I am new to the forum. I am having a problem with my computer. It is a Gateway PIII, 733Mhz, 256 ram, 80gb hd. The problem is that when i restart or turn on my computer the boot up takes about 10 minutes. This is relatively new in the last week or so. Any suggestions?

Thanks in advance,
what is your os? does you bios or os boot slow or both?
__________________

derrmc is offline  
Old 09-18-2004, 10:44 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 2
Default

Sorry, I am using xp pro sp1. It shows the gateway screen and then starts xp with the green field. It then just loads everything very slowly. When the desktop comes up all the icons, the tray icons and the messenger open up slowly. i can see the light spinning for the hard drive at times.
I hope this is enough info.
jarhed69 is offline  
Old 09-18-2004, 10:53 PM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 808
Default

Quote:
Originally posted by jarhed69
Sorry, I am using xp pro sp1. It shows the gateway screen and then starts xp with the green field. It then just loads everything very slowly. When the desktop comes up all the icons, the tray icons and the messenger open up slowly. i can see the light spinning for the hard drive at times.
I hope this is enough info.
get the virus and spyware scans done first
derrmc is offline  
Old 09-19-2004, 11:42 AM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 130
Default

As mentioned run a virus and spyware scan.

Then if no joy try going to Start, Run, type Msconfig
go to Startup tab and disable all or uncheck all.
Restart the PC and see if it loads fast like it use to.
You will need to check and reboot each one to find out
which one may be causing the problem.

You can try deleting the drive_letter:\Windows\Prefetch
folder and allowing Windows XP to rebuild it automatically.

Good Luck.
Worked4me is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.