Registry error on start up WIN98 SE - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-03-2003, 08:50 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 5
Angry Registry error on start up WIN98 SE

I have a problem in that on boot up the following message displays:

"Windows encountered an error accessing the registry. Windows will restart and repair the system registry for you."

I click OK and the machine re-boots and the registry checker start
"repairing C;\WINDOWS\SYSTEM.DAT"

I then get the message
"Windows found an error in your system files and successfully fixed the problem"

The machine now performs normally...........until I boot up again when the whole process begins again !



This is a completely fresh install of WINDOWS98SE following formatting the C:\ drive. and clearing the CMOS of the MBoard.

The MBoard is a Gigabyte GA-5AX, 64mb memory. Diamond Viper 8MB AGP
Iomega 100mb IDE Atapi ZIP drive and 24 speed CD ROM
300w PSU

This machine is used for checking out bit and pieces of both hardware and software and is not my regular machine.

Any suggestions please ?
__________________

julian98 is offline  
Old 11-03-2003, 12:43 PM   #2 (permalink)
HONK if you route packets
 
mikesgroovin's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: MD
Posts: 4,715
Default

I had this similar error a while ago. Turns out that my installation didn't go smoothly. I aquired a different Win98SE disk and reformatted and re-installed. After this, the error never returned.

-Michael
__________________

mikesgroovin is offline  
Old 11-03-2003, 02:01 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 5
Default

Thank you Michael

Interesting..........I hadn't thought of that possibility !
julian98 is offline  
Old 11-03-2003, 06:50 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 3,937
Default

i got this problem in windows millenium. i went so far as to make a batch file to start scanreg at windows startup, didn't work. a reinstall fixed it for me too
ekÆsine is offline  
Old 11-03-2003, 07:08 PM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

Julian98, your problem is Windows 98 and ek/Esine, yours is Windows ME.... nar not really i reckon 98 is better than ME
one thing to check is the CD might need cleaning (one time I couldn't install XP cos of dirt on the CD) or maybe try downloading the System.dat again then put it in C:\Windows\
__________________
Apokalipse is offline  
Old 11-08-2003, 11:38 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 5
Default

Well, I thank you all for your suggestions. - but having tried a clean install from another W98 CD I still have the problem - which suggests to me that it is somehow hardware related ?

I have tried two new memory (2 x 64mb) sticks and it is still the same.........

Does anyone have any further suggestions ?
julian98 is offline  
Old 11-08-2003, 06:07 PM   #7 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

try re-downloading SYSTEM.DAT, temporarily put your HDD in the computer that you're using now then replace the SYSTEM.DAT on the 98 HDD
__________________
Apokalipse is offline  
Old 11-12-2003, 10:17 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 5
Default

Finally solved the problem - failing hard drive.
Replaced same and no more problems (so far...........)

Thanks to all for help and assistance.
julian98 is offline  
Old 11-14-2003, 06:29 AM   #9 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

I had a hard drive die on me, replaced with Seagate ST340016A
__________________

__________________
Apokalipse is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.