Problems booting from disc to install XP - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-25-2005, 01:15 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 6
Default Problems booting from disc to install XP

First off, I'm new around here, so hi to everyone.


I just finished building my new computer and I'm trying to install Windows XP Pro but at startup I get "disk boot failure, insert system disk and press enter". The XP startup CD is in the drive and I pressed enter but I keep getting this error message, and the same happened when I used a boot floppy. I don't know what to do next and I was hoping that you guys could help me out on that one.

I've tried swapping CD ROM's, trying a new disk, and the BIOS is set correctly. I've also tried making some boot floppies, which didn't work either.

I'd be very grateful for any help. Thanks a lot in advance.

Spuddy
__________________

spuddy is offline  
Old 05-25-2005, 01:20 PM   #2 (permalink)
Memberbot
 
Elbatrop1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 4,057
Default

What did you set in the BIOS? You should have changed the boot priority. It sounds like the system is trying to boot off of the blank hard disk.

BTW, welcome to TF
__________________

__________________

Intel E6750...........PSN: ELBATROP
XFX nForce 650i Ultra
Patriot PC2-6400 8GB (4x2GB)
eVGA 9800GT
36GB WD Raptor
120GB SG
1TB SG
Logitech X-530
Samsung SyncMaster 931c
Samsung SyncMaster 750s
Windows 7 Home Premium 64
Elbatrop1 is offline  
Old 05-25-2005, 01:24 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 6
Default

Thanks for the welcome.

The BIOS is set to booting from the CDROM, then the HDD.
spuddy is offline  
Old 05-25-2005, 01:25 PM   #4 (permalink)
Memberbot
 
Elbatrop1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 4,057
Default

Is your CD-ROM recognized properly? It not being recognized could be causing troubles for you as well.
__________________

Intel E6750...........PSN: ELBATROP
XFX nForce 650i Ultra
Patriot PC2-6400 8GB (4x2GB)
eVGA 9800GT
36GB WD Raptor
120GB SG
1TB SG
Logitech X-530
Samsung SyncMaster 931c
Samsung SyncMaster 750s
Windows 7 Home Premium 64
Elbatrop1 is offline  
Old 05-25-2005, 01:48 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 6
Default

It shows as a detected IDE drive when I boot. I've tried loads of stuff to try and help this problem, but I just feel I'm getting no where.
spuddy is offline  
Old 05-25-2005, 02:20 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,100
Send a message via AIM to Blitze105 Send a message via Yahoo to Blitze105
Default

I'm not so sure on this solution but it could be worth a try.
Make sure your wires that connect to the cd rom and the floppy are not switched around. If they are they might be reconized but not in working order. (i doubt it but you never know)

Sorry that wasn't much of a help...
__________________
I'm Forgetful! so if i stop posting on something that i was helping you with... PM me or IM me
yahoo and aol: blitze105
you can always IM or PM me if i offend you as well, i will edit the post if i have.
Blitze105 is offline  
Old 05-25-2005, 05:27 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 6
Default

I double checked the cables, and they're all in the right places. Is there no hope?
spuddy is offline  
Old 05-26-2005, 12:15 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 14
Default

If os is installed you don't need to boot from cd just hard drive first. if os is not installed then you have to format new hard drive first then boot from cd first then hd,after install boot hd first. hope this helps.
DOA1952 is offline  
Old 06-05-2005, 04:59 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 6
Default

Hi, just a quick note to say that this problem is now fixed. I changed over the CD drive once more, and voila! Windows installed perfectly. Thanks for all the advice!
__________________

spuddy is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.