Problem with space in path - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 08-20-2006, 12:29 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Aug 2005
Posts: 12
Default Problem with space in path

I use the Shell command in Visual Basic 5 to run .exe programs. Today it failed to work. After a little investigation I found that it only worked if there were no spaces in the path, so it could not run programs in Program Files. This was never a problem before. Also, running programs from Start - Run... works even if there are spaces in the path.

On Friday I did a small Windows update (required to install Windows Defender). I suspect this caused the problem. Does anyone have any ideas? Is there a Windows setting to disable paths with spaces? Or could it have created an incompatibility with VB5? Is there an alternative way to runs programs from VB5?

Many thanks.

Best regards,

cwright is offline  
Old 08-20-2006, 12:41 PM   #2 (permalink)
True Techie
Spork 2.0's Avatar
Join Date: Sep 2005
Posts: 219

Assuming you're running XP, there's probably an inherent conflict between VB5 and XP due to the fact that the OS that was around when VB5 was around was I think still Windows 95, which still used a bunch of the old rules leftover from the MS-DOS days and 95 still used FAT (possibly FAT32, but I think that didn't become popular till Win 98). For example if you go to run command (not cmd, which is the Command Line interface for XP that is similar to DOS) you get a DOS emulator that still doesn't use spaces or long file names (it gets around this by using a ~).

All I can think of off the top of my head is maybe while updating XP you might have updated from FAT32 to NTFS, which would be fairly easy to do considering you can accomplish it through Windows without formatting your hard drive. I'd hate to say that you won't be able to use VB5 anymore, especially considering that .NET is pretty expensive.

Spork 2.0 is offline  
Old 08-20-2006, 12:56 PM   #3 (permalink)
Super Techie
Join Date: Jun 2006
Posts: 309

Spork 2.0 may be on to something. I use VB6 on XP with no known issues (I am not a Guru), and attempted to replicate your issue to no avail.

Maybe an update to VB6?
You could try a system restore to a point that pre-dates your issue.

Good luck.
[SIZE=\"1\"]E6400 @ 3.4 , Noctua 120
7900GT @ 670/1680 , VF900
P5B-D 0711
2 x 1GB Patriot 6400 @ 425
Neo HE 550
P180 / G15 / MX1000[/SIZE]
Syrillian is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:15 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.