please help... intel cpu + winXP - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 10-26-2005, 07:42 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Oct 2005
Posts: 6
Default please help... intel cpu + winXP

I'm looking for help troubleshooting an odd situation.

OS: winXP pro (legal copy)
main board: ASUS p4c800 deluxe
cpu: intel 3.0ghz, hyperthread, 800mhz fsb socket 478
psu: thermaltake silent purepower 480W
memory: 1gb kingmax (2x512mb)
hdd: 120gb maxtor SATA
video: geforce 6800 GT
sound: sb live 5.1

What happens:
I power up computer, and when it starts loading winxp - ie blue bar cycling - it will sometimes turn itself off. Sometimes. If not, it will turn off within about 2 minutes of use. I mean turn itself off as in it reached out and unplugged itself. I have tried a friend's 2.0ghz (no HT) cpu and it works just fine. I have downclocked my cpu to about 2.0ghz, and this seems to work, as long as I turn off hyperthreading.
This computer used to work perfectly for over a year, and now this. I have had my MB and CPU replaced through ASUS and Intel's warranty, tried different video cards, power supplies, even cdroms and hdds, and still cant get the 3.0ghz I paid for to work again - with WinXP Pro.
One more thing, I write this from my computer - fully functioning at 3.0 with HT enabled, with firefox and Fedora Core 4 installed. Seems like some sort of software issue with XP, an update bug maybe??

Has anyone else had this problem? I have heard of the hyperthread issue, which is why the 1st thing I tried was turning it off. This still wont explain why it worked for over 1 year then stopped. I'm really stuck on what to do next.

Any help or link(s) to help would be much appreciated.

mfa is offline  
Old 10-26-2005, 09:07 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
Nitestick's Avatar
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473

any hardware changes. did you reformat and re-install or anything like that before the problem started occurring

Visit my website -
"Guitar is cool. If you donít think the guitar is cool, then youíre stupid. And I will fight you! " - Brendon Small
I'm sorry but I do not accept support requests via IM, email, or personal messages
You can contact me for Forum related issues via PM only.

Nitestick is offline  
Old 10-26-2005, 09:44 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
Join Date: Apr 2004
Posts: 3,247

can you run in safe mode with no problem?
If you argue with an idiot he will drag you down to his level and beat you with experience.

I am not a fast writer.
I am not a slow writer.
I am a half-fast writer.

-Robert Asprin
killians45 is offline  
Old 10-26-2005, 11:18 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Oct 2005
Posts: 6

thanks for responses....

- Only 1 hareware change, that was to get the 6800 card. the computer ran fine for about 8 months before this problem.
- I have tried to reinstall winXP, but it crashes durring installation. Fedora Core 4 did not crash when installing, and seems to run fine.
- Also, safe mode wont work porperly, but I will be trying that again with HT off just to be sure.

thanks again, any more ideas would be helpfull also
mfa is offline  
Old 10-27-2005, 10:01 AM   #5 (permalink)
Master Techie
RicoDirenzo's Avatar
Join Date: May 2005
Posts: 2,102

Did you do the bios flash update on that Asus board? I had the same board and I would not function properly without doing the msot current Bios update from Asus: The reason yoju are having to underclock that CPU is your bios. I had the non-delux version of this board and the 800fsb prescott ht needed a biso update for function @ 800mhz fsb.
Noli Nothis Permittere Te Terere!!
EVGA 680i, Dual EVGA 8800GT'S (650/950), 4 gigs OCZ DDR2 1066, Intel Q9450 at 3.8 Ghz, Koolance Water Cooled, Dual Plextor16x DL DVD+/-RW. Dual WD 250gb 16mb Cache Sata 3.0. 3DMark06 score = 19,168.
RicoDirenzo is offline  
Old 10-27-2005, 02:46 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Oct 2005
Posts: 6

thanks for the suggestion...

A friend of mine also got me to try the bios update, and it seemed to have no effect. Also, the chip is not a 'prescot' label and I have had the cpu since I bought it with the MB (it worked before any updates were out). I rolled bach the bios update for now, because these kinds of things happen from time to time CAUSED by the updates. I will see if there is an even newer bios update for the board though.

thank you

mfa is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:37 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.