Page file - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-15-2008, 05:48 PM   #1 (permalink)
Banned
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 181
Default Page file

My Xp pc is saying my virtual memory is low. What should I set it to? I currently have 504MB of RAM so my initial size is 756MB and MAX is 1512MB.

Thanks
__________________

Celticsfan is offline  
Old 04-15-2008, 06:28 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
eyeCpc's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 2,074
Default Re: Page file

Usually when seeing that type of message your hard drive is reaching capacity where you are simply running out of available drive space for the creation of the paging file used to suppliment the amount of memory installed. Freeing up some drive space as well as using the custom size option for the paging file should see that cleared up.
__________________

eyeCpc is offline  
Old 04-15-2008, 06:45 PM   #3 (permalink)
Banned
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 181
Default Re: Page file

Quote:
Originally Posted by eyeCpc View Post
Usually when seeing that type of message your hard drive is reaching capacity where you are simply running out of available drive space for the creation of the paging file used to suppliment the amount of memory installed. Freeing up some drive space as well as using the custom size option for the paging file should see that cleared up.
44GB of free hd space so that can't be an issue.
Celticsfan is offline  
Old 04-15-2008, 07:21 PM   #4 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: Page file

Quote:
Originally Posted by eyeCpc View Post
Usually when seeing that type of message your hard drive is reaching capacity where you are simply running out of available drive space for the creation of the paging file used to suppliment the amount of memory installed. Freeing up some drive space as well as using the custom size option for the paging file should see that cleared up.
No...it means that he was running a lot of apps, and that the virtual memory on his system was reaching its limit.

Anyway Celticsfan, set your virtual memory/paging file to 2048mb. Set that as both the minimum and the maximum.

To do this, go to start > right click 'My Computer' > Properties > Advanced tab > Under 'Performance' click Settings > go to the Advanced tab > Under 'virtual memory' click Change > Under 'Initial Size' type in 2048, and type the same thing in under 'Maximum Size' > click Set > Ok > An alert will come up saying you'll have to restart > click Ok on all of the dialog boxes, reboot, and check your task manager.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 04-15-2008, 07:29 PM   #5 (permalink)
Banned
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 181
Default Re: Page file

Quote:
Originally Posted by carnageX View Post
No...it means that he was running a lot of apps, and that the virtual memory on his system was reaching its limit.

Anyway Celticsfan, set your virtual memory/paging file to 2048mb. Set that as both the minimum and the maximum.

To do this, go to start > right click 'My Computer' > Properties > Advanced tab > Under 'Performance' click Settings > go to the Advanced tab > Under 'virtual memory' click Change > Under 'Initial Size' type in 2048, and type the same thing in under 'Maximum Size' > click Set > Ok > An alert will come up saying you'll have to restart > click Ok on all of the dialog boxes, reboot, and check your task manager.
thanks.
Celticsfan is offline  
Old 04-15-2008, 07:37 PM   #6 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: Page file

No problem.

May want to consider upgrading your RAM, though instead of relying on virtual memory. Hardware RAM = better. Upgrading to 1-2GB would be worth it.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 04-15-2008, 09:05 PM   #7 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Page file

If you got the space and you don't mind just take the pagefile up to the max of 4096. Which is 4GB. That way if you do run a lot of stuff then you will have the pagefile already there.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 04-15-2008, 10:40 PM   #8 (permalink)
Banned
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 181
Default Re: Page file

Quote:
Originally Posted by Makaveli213 View Post
If you got the space and you don't mind just take the pagefile up to the max of 4096. Which is 4GB. That way if you do run a lot of stuff then you will have the pagefile already there.
Mak, that's the problem, I normally don't run many apps at the same time and I have plenty of HD space so I can't figure out why the message appeared to begin with. Do you recommend 4096 on initial and max?
Celticsfan is offline  
Old 04-15-2008, 10:45 PM   #9 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Page file

You can. Or you can set it at 2048 for initial and 4096 for Max. That way it will use 2GB to start and if it needs more it can take it.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 04-15-2008, 11:00 PM   #10 (permalink)
Banned
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 181
Default Re: Page file

Quote:
Originally Posted by Makaveli213 View Post
You can. Or you can set it at 2048 for initial and 4096 for Max. That way it will use 2GB to start and if it needs more it can take it.
Sounds good. As always, thanks Mak.
__________________

Celticsfan is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Possible Corrupted/Infected Files. xXxexpertxXx Viruses, Spyware and Malware 11 03-12-2008 01:18 AM
WTF is a Bad Block? MikesCreation Hardware Repairs and Troubleshooting 18 02-24-2008 09:31 PM
Hard Drive Errors!!! Bad or Faulty HDD? mike4realz Hardware Repairs and Troubleshooting 3 09-19-2007 01:56 AM
seagate 80gigs failing.. acuariano Hardware Repairs and Troubleshooting 27 08-27-2007 10:43 PM
Another Hijack Log boo HijackThis Logs (finished) 17 06-26-2007 12:30 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.