Which OS for my laptop? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-31-2008, 03:35 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2004
Location: The Woodlands, TX
Posts: 131
Default Which OS for my laptop?

I just got a new hard drive for my laptop and want to know why I would want to use one operating system over the other for my setup.

I have windows XP Pro and Vista Business and my 3.5 yr old laptop specs are:
3.2 ghz Pentium 4
2 gb DDR ram 400mhz
60 gb 7200 rpm HD (now 160 GB 7200 rpm HD)

If vista will be noticeably slower on my machine, I will want to use XP, but if they will both run fine, I just want a reason to run one or the other.

Thanks,

John
__________________

JB Rekit is offline  
Old 01-31-2008, 09:51 PM   #2 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Which OS for my laptop?

There is no answer that anyone here can give. I use Vista on my Desktop which is a P4 3.4GHz with 3GB of RAM and it runs great. But i also use it on my laptop which is a AMD TL56 @1.8GHz with 1GB of RAM and it runs fine on there as well.

This is all personal preference. Which ever you like to use is what you should use. With a 60GB hard drive Vista will fill it up faster. But there is no definate answer as to which you should use. Many people will say XP just cause they dont like Vista. Others, like myself, have no issue with Vista and will say go with that.

So teh real answer is whatever you are comfortable with.
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 02-01-2008, 09:08 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2004
Location: The Woodlands, TX
Posts: 131
Default Re: Which OS for my laptop?

Thanks, if it's really a toss up I'll go ahead and try vista. The new hard drive is 160 GB so that should help out. If I don't like it, I can always switch back I just didn't want to take all the time getting everything loaded back onto the computer if someone could tell from my specs that it would run a lot slower. I don't play games on it, just run all the office programs and autocad with the occasional web editing software.

John
JB Rekit is offline  
Old 02-01-2008, 12:06 PM   #4 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Which OS for my laptop?

It has the potention to run slower. But as i said my latop with lower specs runs Vista fine. But it PROBABLY would run XP faster. I say probably as i am not gonna put XP on there as the wife uses the laptop mainly.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 02-01-2008, 02:07 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Schecters's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 252
Default Re: Which OS for my laptop?

Or you could be cool like us and dip the toes in Linux

Dual boot the two os' you have and see which one you like more. This is a preference, we can't tell you which to use. I had both, but I never ended up using Vista, so I got rid of it.


Quote:
Originally Posted by Makaveli213
But i also use it on my laptop which is a AMD TL56 @1.8GHz with 1GB of RAM
Ugh, one gig of ram for Vista? Yuck... that would make me very upset. Haha.
__________________

DESKTOP | XP
AMD 4200+ | 2gigs Corsair XMS 3200 | EVGA nf41 sli | EVGA 9800 GTX+
Tagan ITZ 700w | Audigy 2 ZS | 250 gig WD | 80 gig WD | 750 gig WD

LAPPY | Vista Business x86
Dell Vostro 1500 | 2 gigs dell junk| 160 gig | 8600M GT
Schecters is offline  
Old 02-01-2008, 02:23 PM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Typhoon's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: London
Posts: 74
Send a message via MSN to Typhoon
Default Re: Which OS for my laptop?

use windows xp = best windows..
not linux dist.'s..
__________________
Www.iTyphoon.org
Typhoon is offline  
Old 02-01-2008, 02:29 PM   #7 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,508
Default Re: Which OS for my laptop?

Quote:
Originally Posted by Typhoon View Post
use windows xp = best windows..
not linux dist.'s..
Any reasons to back those 2 statements up?

And to the OP: You could always try dual-booting, and see which one you like better.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 02-01-2008, 04:31 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2004
Location: The Woodlands, TX
Posts: 131
Default Re: Which OS for my laptop?

My computer knowledge is very limited compared to a majority on this site, but if I did dual boot, would I have to install every program twice to make it run on each OS?

Then, is there an easy way of getting rid of one OS without wiping the whole HD and starting over again after I have made a decision?
JB Rekit is offline  
Old 02-01-2008, 05:28 PM   #9 (permalink)
PeugeotEnthusiast
 
NayNay1991x's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: United Kingdom, Leicester
Posts: 2,081
Send a message via MSN to NayNay1991x
Default Re: Which OS for my laptop?

Vista
__________________
http://instagram.com/nay206pug#
NayNay1991x is offline  
Old 02-01-2008, 05:33 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Disillusion's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 810
Default Re: Which OS for my laptop?

Either XP or some distro of Linux. You'll be dissapointed with the performance of Vista with those specs. You need at least a dual core and 2 GB of RAM for Vista to feel not so sluggish. You already have 2 GB, but that CPU will be constantly being utilized by the OS. I ran Vista on a laptop with a 2.4 GHz Pentium M (faster than your CPU), 2 GB of DDR 533 RAM, and a 6800 Ultra video card and it was too sluggish for me.
__________________

__________________
CPU: Intel i7 2600k @ 4.4 GHz
Cooler: Cooler Master V8
Mobo: ASRock Z68 Extreme3 Gen3
RAM: Corsair Vengeance 16 GB DDR3 1600 MHz
GPU: EVGA 560 Ti
HDD: Cruicial M4 SSD 128 GB
HDD 2: WD VelociRaptor 300 GB
PSU: Corsair TX650w
Case: Corsair 600T Graphite Series
Disillusion is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Spilled Soda on Laptop chickfilafan Laptops and Notebooks 5 11-16-2007 01:01 PM
XP PC networked with Vista laptop mnelson07 Computer Networking and Internet Hardware 9 08-06-2007 06:57 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.