Norton Ghost Question - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-12-2005, 12:50 PM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,946
Default Norton Ghost Question

I recently purchased Norton Ghost and I am doing my first full system back-up of my life. (Better late than never....) The program is definately easy to use. 3 questions:

#1) Should I use the "verify image" option? Is it necessary? Because its sure adding a lot of time to the back-up.

#2) Should I do a reformat and reinstall? Ive had this drive 'image' going for about 9 months now. I dont really have any issues, but if a reformat will improve performance I will do it.

#3) Ive used 7 blank DVD's, which will add up cost-wise. For regular back-ups, I guess it makes sense to buy another hard drive?

Cheers.
__________________

__________________
LIAN LI PC-7B PLUS II
OCZ MODSTREAM 520W
P4 3.2
2GB KINGSTON
EVGA 6800GS PCI-E
ASUS P5GD1
WD CAVIAR X2
LG DVD BURNER X2
vaderpro is offline  
Old 11-12-2005, 01:28 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 3,339
Default

1. Yes you should makes sure your backup will actually work when you use it.

2. NO you restore a backup when a system failure occures. Why don't you make a new backup of your system if your old one is 9 months old.

3. I bought my external harddrive for $160. Blank DVDs are about 10-25 cents a piece.
__________________

__________________
<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"> <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search TF before you post!\"></form>
Vista Discussion | 64 Bit Discussion |Microsoft Homepage | Yo Linux | Paul Thurrott | Fire Fox | Thunder Bird | Image Shack | Photo Bucket | Put File | Anti-Spyware | MS Anti-Spyware | Trillian | Anti-Virus | On Line Virus Scan
Tyler1989 is offline  
Old 11-12-2005, 01:41 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,946
Default

Quote:
Originally posted by Tyler1989

2. NO you restore a backup when a system failure occures. Why don't you make a new backup of your system if your old one is 9 months old.

3. I bought my external harddrive for $160. Blank DVDs are about 10-25 cents a piece.
Sorry, I didnt expalin well, I am doing a back up right now. My current "install" is 9 months old.

I've heard some people do reformats and reinstalls on a regular basis, with a drive image.

Blanks dvds in canada are about 0.91 cents each (good ones). If i do a backup say, once a month, thats $76 a year. I think ill buy a hard drive.
__________________
LIAN LI PC-7B PLUS II
OCZ MODSTREAM 520W
P4 3.2
2GB KINGSTON
EVGA 6800GS PCI-E
ASUS P5GD1
WD CAVIAR X2
LG DVD BURNER X2
vaderpro is offline  
Old 11-12-2005, 01:41 PM   #4 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default

1. It is a good idea but it is not necessary. I havent done it and all of my images are just fine.
2. That is personal preference. I made my first image when my system was stable for 16 months. That is also the one i just used to re-do my system 2 days ago. It is stable and works for me just fine.
3. Either get a External HDd or use DVD-RW. You will spend more $$ up front but you can re-use them.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 11-12-2005, 02:55 PM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 3,339
Default

I'll warn you you can exect backups to take 15 hours if your computer doesn't have FireWire and only supports USB1.0 but I live just leave it on overnight.
__________________
<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"> <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search TF before you post!\"></form>
Vista Discussion | 64 Bit Discussion |Microsoft Homepage | Yo Linux | Paul Thurrott | Fire Fox | Thunder Bird | Image Shack | Photo Bucket | Put File | Anti-Spyware | MS Anti-Spyware | Trillian | Anti-Virus | On Line Virus Scan
Tyler1989 is offline  
Old 11-12-2005, 03:31 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,946
Default

Yah it takes a while, esp with the verifying. I only have 33gbs so wasnt too bad. Its just the swapping of discs that is a pain. Another reason to go with a single backup device.
__________________
LIAN LI PC-7B PLUS II
OCZ MODSTREAM 520W
P4 3.2
2GB KINGSTON
EVGA 6800GS PCI-E
ASUS P5GD1
WD CAVIAR X2
LG DVD BURNER X2
vaderpro is offline  
Old 11-12-2005, 04:04 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 102
Send a message via AIM to The Kid Send a message via Yahoo to The Kid
Default

Quote:
I've heard some people do reformats and reinstalls on a regular basis, with a drive image.
Holy Crap, thats a genius idea! Im gonna have to do that now!! *runs off to store to buy external HD*

Im serious, i have quite a few pcs mess up often in my household. So now instea of reinstalling everything all the time, ill do that!! w00t! Finnaly i found a reason to buy one of these puppys! :beard:
__________________
Some say windows plays a demonic message when played backwards, but thats not the worst of it, play it forward, and it installs Windows.
The Kid is offline  
Old 11-12-2005, 04:13 PM   #8 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 3,339
Default

I'm still looking for a device that will perform a backup with nothing installed on the harddrive. Just insert the backup and restore.

I know of one that does it sector by sector but I'm not paying for that.
__________________
<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"> <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search TF before you post!\"></form>
Vista Discussion | 64 Bit Discussion |Microsoft Homepage | Yo Linux | Paul Thurrott | Fire Fox | Thunder Bird | Image Shack | Photo Bucket | Put File | Anti-Spyware | MS Anti-Spyware | Trillian | Anti-Virus | On Line Virus Scan
Tyler1989 is offline  
Old 11-12-2005, 04:55 PM   #9 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default

I only make a backup after I reformatted and installed my programs back, so that I will have a clean backup. there is no use for backing up old temp files and other garbage that laying around. that just my preference

Vaderpro, I would also put my data on a seperate partition than my OS too.
__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Old 11-12-2005, 08:18 PM   #10 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Osiris's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Kentucky
Posts: 36,817
Send a message via ICQ to Osiris Send a message via AIM to Osiris Send a message via MSN to Osiris Send a message via Yahoo to Osiris
Default

I'm with you Eric. I feel much better doing that in a clean install
__________________

__________________
Osiris is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.