Missing CD-Rom Drive In Win98 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 04-10-2005, 05:18 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2005
Posts: 1
Angry Missing CD-Rom Drive In Win98

hello everyone, i have a problem with an old Win 98 pc (it wont run any higher, Pentium 150 with mmx). when ever the pc boots into windows, the cd-rom drive is missing under my computer. i have triple-checked my connections and the cd-rom drive is detected when i request to "start the pc with cd-rom support" on the Windows 98 Startup Disk. I have tried re-installing windows about 5 times and each time the cd-rom drive is missing. this is really hacking me off because i also need the cd-rom drive to install the drivers for all my hardware. does anyone have a solution to the problem? cheers

whiplash8666 is offline  
Old 04-12-2005, 01:08 AM   #2 (permalink)
True Techie
Join Date: Jan 2005
Posts: 158

What Brand of CD-ROM is it? Does the BIOS detect the drive? Try the drive in another PC? How old is the drive? Firmware update?

I\'m not your Google Butler!
dexta182 is offline  
Old 04-12-2005, 10:31 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2005
Posts: 1

It's a sony cd-rom drive, the bios dosnt detect any cd-roms only hard drives, ive tried it in a windows xp pc and it works fine, its 3 years old, ive checked and i have the latest drivers/firmware
whiplash8666 is offline  
Old 05-24-2005, 05:06 PM   #4 (permalink)
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123

try to use the "add hardware wizard" or go inside the computer, switch cables around.
talldude123 is offline  
Old 05-24-2005, 05:27 PM   #5 (permalink)
Member (again)
macdude425's Avatar
Join Date: Jan 2005
Location: Raul's Wild Kingdom...How 'bout that, huh?
Posts: 4,202
Send a message via AIM to macdude425 Send a message via Yahoo to macdude425

If the BIOS doesn't detect the drive at all, then the first option won't do you much good.

Debian Support Forums!
macdude425 is offline  
Old 05-24-2005, 08:38 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
Join Date: May 2005
Posts: 32

try resetting your bios
sr5 is offline  
Old 05-25-2005, 12:45 AM   #7 (permalink)
Master Techie
uzi9mm's Avatar
Join Date: Dec 2004
Location: Horseheads, NY
Posts: 2,553

Make sure your optical drives are connected. And they have the appropriate jumper settings.

the drive that is connected to the end of the IDE cable should be Master and the drive on the middle part of the IDE should be slave.

INTEL i7 930
3x2gb Corsair Dominators
uzi9mm is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:40 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.