Mic not working in Vista. Any help? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-23-2008, 10:54 AM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
Chad711's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Irving, TX
Posts: 1,444
Default Mic not working in Vista. Any help?

I decided to put this in OS forum instead of Audio since in fact the mic does work just fine in XP. So it's more a OS issue.

I've read many topics all over the net about making sure the record levels are all the way up, making sure the correct source is set to default etc etc. However I just can't seem to get the mic to work. I test it with teamspeak and skype but it will not work any more. I say 'anymore' because it was actually working at one point and then it decided to stop working. What happened to computers doing what you tell them to do?

Does any one have any idea what the issue is and how to fix it?

Vista 32
Sound Blaster Extreme Audio PCI Express version
Mic I am using is just the typical one that plugs into the back of the card.

I've tried to roll back the drivers, didn't work..unless I didn't roll back the right ones? I see two drivers for sound. I'm not at home right now but I think one is HD something and the other is Sound Blaster something.
__________________

__________________
Chad711 is offline  
Old 10-23-2008, 12:28 PM   #2 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Mic not working in Vista. Any help?

Did you check the Vista Control Panel to make sure that it recognizes the Mic and everything?
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 10-23-2008, 01:11 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
Chad711's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Irving, TX
Posts: 1,444
Default Re: Mic not working in Vista. Any help?

Yes when i plug it in and unplugged it, it will state rather it is plugged in or not. However I am not sure if it states that under the "mic" option or another option? I will check when I get home.
__________________
Chad711 is offline  
Old 10-23-2008, 03:28 PM   #4 (permalink)
PeugeotEnthusiast
 
NayNay1991x's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: United Kingdom, Leicester
Posts: 2,081
Send a message via MSN to NayNay1991x
Default Re: Mic not working in Vista. Any help?

Try updating your Drivers in Vista or something ?

It does it on mine when i Reinstall vista, all i do is update drivers again then the Audio works fine when i plug in Headphones etc
__________________
http://instagram.com/nay206pug#
NayNay1991x is offline  
Old 10-23-2008, 04:49 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
Chad711's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Irving, TX
Posts: 1,444
Default

thanks for the reply but I have done the obvious stuff already. I am hoping there is some one out there that had this issue and nailed down a real solution.

All solutions posted above so far are the defaults you find with a quick googling

here is what I have going...I know the microphone says not plugged in but there is a ALL IN ONE plug in on my soundblaster for mic an

EDIT: this forum is not letting me upload the file??? Says it is not valid and it is. It's a jpg image....????

anyway:

__________________
Chad711 is offline  
Old 10-23-2008, 06:45 PM   #6 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Mic not working in Vista. Any help?

Yes the forum will not allow uploads of images. This is a known bug that has been pointed out time and time and time and time again. It is being looked at by the owner.

http://www.techist.com/forums/f4/new...w-post-182528/

Have you tried a dedicated Mic port if the card has one? From what i see teh install doesnt detect it as a All In One Plug and gives you a error for the Mic.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 10-23-2008, 06:52 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Chad711's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Irving, TX
Posts: 1,444
Default Re: Mic not working in Vista. Any help?

I use 5.1 surround sound and the other ports are used by them. It has worked previously where it is plugged in. Wish I could fix this!
__________________
Chad711 is offline  
Old 10-23-2008, 07:02 PM   #8 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Mic not working in Vista. Any help?

Try a different sound card. Or see if they have Beta drivers or better drivers for your card. Vista is not recognizing the AIO port. That is the only thing i can say. Almost every sound card i have had came with a Mic port and not a all in one.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 10-24-2008, 11:28 AM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
Chad711's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Irving, TX
Posts: 1,444
Default Re: Mic not working in Vista. Any help?

I figured it out. That all-in-one jack for mic and headset has a setting in the volume control panel that you install with the sound card. You have to select either 'line in' or 'microphone'

I did that and it's working!
__________________

__________________
Chad711 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windows Vista SP1 Download Osiris Microsoft Windows and Software 42 03-22-2008 03:23 AM
hasta la VISTA..baby! nu2duo Microsoft Windows and Software 30 03-19-2008 09:41 PM
The Vista Death Watch EricB Microsoft Windows and Software 112 11-20-2007 11:20 AM
Vista activation problem Max Power Microsoft Windows and Software 11 07-12-2007 03:01 PM
soundcard for vista = worthless? macdawg New Systems | Building and Buying 34 05-05-2007 09:56 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.