help w/ restoring volume icon to system tray - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 01-17-2007, 09:50 AM   #1 (permalink)
True Techie
Join Date: Apr 2005
Posts: 107
Default help w/ restoring volume icon to system tray

hello all

picked up a used dell to serve my everyday computing needs and i'm stuck with this problem.

i don't have the system restore discs but i reinstalled windows from an XP pro set up disc. at that point i didn't have any volume. by downloading one of the drivers for this model (dimension 4500) i got sound but still cannot get it to display teh volume icon (in fact, according to control panel, it seems as if this system doesn't have any sound component [control panel says "no audio device"]

any ideas would be appreciated


little a is offline  
Old 01-17-2007, 10:09 AM   #2 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Dec 2006
Posts: 78
Send a message via AIM to hiren

are u able to hear any sound?

hiren is offline  
Old 01-17-2007, 11:34 AM   #3 (permalink)
True Techie
Join Date: Apr 2005
Posts: 107

yes, after i installed the drivers from Dell, i get sound but no icon (and windows seems to think that there is no soundware installed)

little a is offline  
Old 01-17-2007, 11:48 AM   #4 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
KSoD's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647

Go to the control panel and click on sound. If it doesnt show up there then you have the wrong sound driver installed.

Are you sure there isnt a 3rd party sound card installed and not just the on-board?
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 01-17-2007, 12:11 PM   #5 (permalink)
Repeat Offender
superdave1984's Avatar
Join Date: Aug 2006
Location: South Fulton, TN
Posts: 1,980

Do you have the latest Windows updates? There was a bug a few months ago that had an effect on that type of thing. MS issued a patch a while back. Other than having the wrong driver installed, I can't help you. Click start, run, and type dxdiag in the box and see what it tells you.
Change the world. Of one person. Today.

If your equation requires either a complex combination of variables to get the desired result OR you can't seem to get the result regardless of the ain't your variables, it's your constant.
superdave1984 is offline  
Old 01-19-2007, 08:56 AM   #6 (permalink)
True Techie
Join Date: Apr 2005
Posts: 107

ok, figured it out.

it was a selection problem- basically, in the audio tab of the sound control panel, i had not selected the on board sound option and it had defaulted to the modem.

thanks all


little a is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:38 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.