HEELLLPPP - Please Reformat message - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-10-2004, 02:58 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 28
Default HEELLLPPP - Please Reformat message

I am trying to reformat a hard drive in order to reinstall windows 98 from windows xp. Got to command prompt, typed in format c:/fs:fat32 and I am getting the following message:

"Format cannot run because the volume is in use by another process. Format may run if this volume is dismounted first.

All open hanndles to this volume would then be invalid. Do you want to force a dismount?"

What does this mean..........I am tempted to just click Yes but am hoping that someone has the answer to this before I do.


HELP ME PLEASE!!!!!

Thank you!
__________________

Vellamint is offline  
Old 02-10-2004, 03:00 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 872
Default

U cannot fromat the the partion from within Xp if the OS is installed on that partition ...

If u need to install Win98 ..then boot from a Cd or a floppy n' then format the drive ..
__________________

__________________
Screenshots of my Desktop.....Post ur\'s too :D

AMD AthlonXP3000+@ 2.2GHz, Cooler Master Aero 7+, Gigabyte 7NNXP , 1GB Kingston HyperX PC3200 Dual Channel , MSI FX5600 VTDR 256 ,Pinnacle PCTV , 120+120GB Barracuda , Liteon 52x CDRW , Samsung DVDROM , Benq DW1620 16x DVD ReWriter, Phillips 21\" TV,Samsung Syncmaster 763MB,Logitech Cordless MX DUO , Thermaltake Silent PurePower 480W Butterfly Series PSU, Win XP SP2,RH9.
Creative DDTS100 Decoder, Creative Inspire TD7700 7.1 Speakers

Search TF B4 u post { Thanks for this one! Emily :) }
<form action=\"http://www.theriddlehouse.com/random/tfsearch.php\"><input type=\"text\" name=\"search\"><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search!\"></form>
preet2u is offline  
Old 02-10-2004, 03:03 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 28
Default I read that

you cannot reinstall 98 from XP with NTFS unless you do what I just did first.....

Do you say that I can reboot from a 98 boot disk and reinstall that way?

Thanks
Vellamint is offline  
Old 02-10-2004, 03:26 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 61
Default

Hey guys hang on a moment..... Vellamint I know what you are trying to do but listen to this first...
You are correct on your point that win98 could not be installed with a system that has WinXP on NTFS... but Vellamint do you think format c:/fs:fat32 is a valid command at the command line..
I think you are trying to do something like convert c: /fs:fat32 which also is a invalid command (it should be convert c: /fs:ntfs)... as the process of File System Conversion using the convert command is a one way go... u can only convert fat32 to NTFS but not the vice versa... So buddy here's the solution to your problem

Create a win98 bootable disk... boot the system using that disk and you would have to use the fdisk to get rid you the NTFS partition and then create a new Primary DOS partition and then format it using the format c: command and I think you would then be good to go for the win98 installation....
__________________
;) Don\'t misunderstand its a TOOL which is required to fix up the computer...;)

http://images2.deviantart.com/i/2004...e/Order_63.gif
ScrewDriver is offline  
Old 02-10-2004, 03:31 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 872
Default

If ur drive is already in NTFS .. what u could do is simply boot from the XP cd ... Partition n' format the drive in Fat32 n' then restart the machine boot from a win98 disk n' reinstall Win98
__________________
Screenshots of my Desktop.....Post ur\'s too :D

AMD AthlonXP3000+@ 2.2GHz, Cooler Master Aero 7+, Gigabyte 7NNXP , 1GB Kingston HyperX PC3200 Dual Channel , MSI FX5600 VTDR 256 ,Pinnacle PCTV , 120+120GB Barracuda , Liteon 52x CDRW , Samsung DVDROM , Benq DW1620 16x DVD ReWriter, Phillips 21\" TV,Samsung Syncmaster 763MB,Logitech Cordless MX DUO , Thermaltake Silent PurePower 480W Butterfly Series PSU, Win XP SP2,RH9.
Creative DDTS100 Decoder, Creative Inspire TD7700 7.1 Speakers

Search TF B4 u post { Thanks for this one! Emily :) }
<form action=\"http://www.theriddlehouse.com/random/tfsearch.php\"><input type=\"text\" name=\"search\"><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search!\"></form>
preet2u is offline  
Old 02-10-2004, 03:38 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 28
Default Screwdriver

thats exactly what I just did!!! 98 is installing as we speak

THANKS
Vellamint is offline  
Old 02-10-2004, 04:23 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 28
Default Oh No

Windows 98 is reinstalled but my 40 GB harddrive is now only 2! Any thoughts on this?
Vellamint is offline  
Old 02-10-2004, 05:28 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 872
Default

The rest of the partitions are still in NTFS .. Did u check what fdisk displays the other partions as??
__________________
Screenshots of my Desktop.....Post ur\'s too :D

AMD AthlonXP3000+@ 2.2GHz, Cooler Master Aero 7+, Gigabyte 7NNXP , 1GB Kingston HyperX PC3200 Dual Channel , MSI FX5600 VTDR 256 ,Pinnacle PCTV , 120+120GB Barracuda , Liteon 52x CDRW , Samsung DVDROM , Benq DW1620 16x DVD ReWriter, Phillips 21\" TV,Samsung Syncmaster 763MB,Logitech Cordless MX DUO , Thermaltake Silent PurePower 480W Butterfly Series PSU, Win XP SP2,RH9.
Creative DDTS100 Decoder, Creative Inspire TD7700 7.1 Speakers

Search TF B4 u post { Thanks for this one! Emily :) }
<form action=\"http://www.theriddlehouse.com/random/tfsearch.php\"><input type=\"text\" name=\"search\"><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search!\"></form>
preet2u is offline  
Old 02-10-2004, 05:33 PM   #9 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 2,258
Default

You only created a 2 gig partition for the install, or installed 98 without the upgrades. The issue is that without the upgrade, it will not support drives larger then 2gb. Best thing to do at this point would be to upgrade 98 all the way to SP2 and then create a partition for the remainder of the disk space.
You can also get a Second release of 98 from a friend or someone you know and install it from there.
I know there is a way to Upgrade the Install CD, but I don't know what it is. Read about it a long time ago...
Inaris is offline  
Old 02-10-2004, 05:45 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 28
Default I have

98 Second Edition.....if I install it then I can fix it?
__________________

Vellamint is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.