Having a problem with dual boot - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-02-2009, 06:53 PM   #1 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,097
Default Having a problem with dual boot

I have 2 hdds..xp in one and vista in the other...
it just boots to the xp without giving me a choice...

how to configure this so it gives me an option during startup?
__________________

__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 03-02-2009, 08:10 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Lexluethar's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: 127.0.0.1
Posts: 4,708
Send a message via AIM to Lexluethar
Default Re: Having a problem with dual boot

Can you go into the 'startup and recovery' screen in the system configuration and select the option that allows you to selet the OS you want?

SOrry i'd walk you though it but i'm on my vista machine right now. But go into your system properties, then go to startup and recovery and you should have an option there.

If it doesn't allow you to choose or it only recognizes XP (since vista is on another drive) you'll have to use a 3rd party tool.
__________________

__________________
-Vista SME
Lexluethar is offline  
Old 03-02-2009, 08:39 PM   #3 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,530
Default Re: Having a problem with dual boot

EasyBCD

How to dual boot Vista and XP (with Vista installed first) -- the step-by-step guide with screenshots
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 03-03-2009, 10:27 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 6
Default Re: Having a problem with dual boot

You have to edit the boot.ini files. Start | RUN | msconfig. It's a PITA and hard to describe here.

How to Use and Edit Boot.ini in Windows XP

EasyBCD would proabbly sort it all out for you.
Simpilot is offline  
Old 03-03-2009, 10:33 PM   #5 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Having a problem with dual boot

Sorry but it wouldnt be as simple as editing the boot.ini. That is only used for XP. He needs to use EasyBCD as Vista uses BCD now and it is backward compatible with XP and the boot processes there.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 03-03-2009, 10:36 PM   #6 (permalink)
Running on empty.
 
chesirecat1701's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Nicaragua
Posts: 403
Send a message via AIM to chesirecat1701 Send a message via MSN to chesirecat1701 Send a message via Yahoo to chesirecat1701
Default Re: Having a problem with dual boot

yeh EasyBCD would be the simplest way
chesirecat1701 is offline  
Old 03-03-2009, 10:44 PM   #7 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,097
Default Re: Having a problem with dual boot

oh sorry for not replying.
I got it fixed with the Easybcd program.
thanks...and sorry for not repyling.

!!
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 03-03-2009, 10:54 PM   #8 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,530
Default Re: Having a problem with dual boot

No problem, and glad you got it sorted.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 03-06-2009, 07:08 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 6
Default Re: Having a problem with dual boot

Quote:
Originally Posted by Mak213 View Post
Sorry but it wouldnt be as simple as editing the boot.ini. That is only used for XP. He needs to use EasyBCD as Vista uses BCD now and it is backward compatible with XP and the boot processes there.
Ahh! It's a Vista and XP install, yeah, that wouldn't work I guess. Never looked at the boot.ini of a Vista install.
Simpilot is offline  
Old 03-16-2009, 03:47 AM   #10 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,097
Default Re: Having a problem with dual boot

guess what..i tired logging into visa and it didnt work...says a file is missing..
ughh...
__________________

__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Boot problem LV2000 Microsoft Windows and Software 3 01-25-2009 05:42 PM
Another Raid 0 Question...with non-raid dual boot UA_Iron New Systems | Building and Buying 0 12-02-2008 08:37 AM
Dell Laptop - Asks to dual boot, has only 1 OS USAF Long Microsoft Windows and Software 7 09-13-2008 08:12 AM
novell/win2000 dual boot minnathullah Computer Networking and Internet Hardware 2 08-05-2008 12:43 AM
Help with setting up dual boot mode briana06 Microsoft Windows and Software 1 03-10-2008 05:33 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.