Hang on Startup - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 11-02-2003, 06:07 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Nov 2003
Posts: 8
Unhappy Hang on Startup

Hi all. My PC has recently started to stop respodning when I first switch it on and it gets to the desktop screen. It stays unresponsive for around 2 minutes before it lets me do anything. After that, it's fine. Any ideas what may be going on? Thanks.

BTW. I'm using Windows XP, on an Athlon XP1800+

integra is offline  
Old 11-03-2003, 11:25 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
sPlAtOiD's Avatar
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748

It sounds like some program is starting up or running in background.You might want to check your startup folder to see what starts with windows.What new programs did you install .
Go to start help & support ,Use Tools bottom link on right side.
system configuration utitlity 6 up from bottomclick open system utitility,click on startup look at the programs that are loading
uncheck whatever you dont need to load.It helps me for a faster boot.When you reboot put a check in the box and click remember.

sPlAtOiD is offline  
Old 11-04-2003, 02:20 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Oct 2003
Posts: 32

and if you are using xp, it is quite an annoyance since some programs dont show up in the startup under start menu. Then you go through the painstaking process of editing options in each program that runs in the background.

programs that I've found to be a pain are steam, EPO Agent (a network agent that is constantly checking upon your computer status and 'was' required by rutgers university for the network compliance agreement).

I also believe that I have read somewhere that having alot of icons in the tray at startup also slows down the initial loading process so anything you can do without try to load it after you are logged in (except for the virus protection just turn off auto update)
Admiral558 is offline  
Old 11-04-2003, 12:56 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Nov 2003
Posts: 8

I don't think it's the programs in the icon bar that's causing the problem. I've had the same one's there for months beforehand with no probs.

As for editing the startup programs, I have no idea which ones I need and which I can turn off. Any help?
integra is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:33 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.