Formatting a USB memory pen? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-29-2005, 04:57 AM   #1 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default Formatting a USB memory pen?

I have a 16mb USB memory pen that I brought to save some files from my xbox. I now don't requrie it, so I would like to use it to save files from my pc.

Is it possible to format these? and if it is, would I be able to save anything to them, with out any software (apart from Windows XP)??

Thnaks trif.
__________________

__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 05-29-2005, 07:18 AM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,782
Default

try disk management
__________________

__________________
Core 2 Duo E6400, DFI Infinity 975X/G, 2x 512mb DDR2 667mhz, Albatron 7900gt, WD 200gb SATA, Samsung DVD-RW, Silverstone ST-50EF 500w PSU.
waynejkruse10 is offline  
Old 05-29-2005, 08:30 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 183
Default

Goto My computer and right click on the USB Pen Drive, select format and choose settings. Click on OK/Start and it will be done.

Waynejkruse10's way will also work but this is just another option.

Drworm2005.
__________________
AMD Athlon64 3500+ @ 2.2ghz
GIGABYTE K8V Ultra-pro
1gig generic ram (2x512mb)
XFX Geforce 6600 GT 128mb
80gig segate serial ATA HDD
LG Lightscribe DVD burner
drworm2005 is offline  
Old 05-29-2005, 05:21 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,782
Default

drworm2005's method is the most idiot proof, but if there is other stuff u need to do, u can do it in disk management. Eg. If it doesnt show up, you need to create a partition and DM can do that.
__________________
Core 2 Duo E6400, DFI Infinity 975X/G, 2x 512mb DDR2 667mhz, Albatron 7900gt, WD 200gb SATA, Samsung DVD-RW, Silverstone ST-50EF 500w PSU.
waynejkruse10 is offline  
Old 05-29-2005, 05:59 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 188
Default

It's as easy as formatting a floppy disk. Follow what Drworm2005 said.
Seiken is offline  
Old 05-30-2005, 05:23 AM   #6 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

It is not assigned a letter (apart from 0, which is not a letter) so I can't do it in my computer.

I can not find disk managment, I thought it was in system tools, but it isn't. It is not in control pannel either......


edit: I found it, good 'o' google :P


It is disk one, but I can't format it.... What do I do now?
__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 05-30-2005, 06:24 AM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,782
Default

you should be able to format it, does it come up with any errors
__________________
Core 2 Duo E6400, DFI Infinity 975X/G, 2x 512mb DDR2 667mhz, Albatron 7900gt, WD 200gb SATA, Samsung DVD-RW, Silverstone ST-50EF 500w PSU.
waynejkruse10 is offline  
Old 05-30-2005, 06:35 AM   #8 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

No, nothing comes up when I troubleshoot it.
__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 05-30-2005, 08:14 AM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 183
Default

Sorry i re-read your post and made a mistake, the only way you will able to format it is to make winXP recognise it therefore you will have to install atleast some basic drivers for it.

What brand of pen drive is it.

Drworm2005.
__________________
AMD Athlon64 3500+ @ 2.2ghz
GIGABYTE K8V Ultra-pro
1gig generic ram (2x512mb)
XFX Geforce 6600 GT 128mb
80gig segate serial ATA HDD
LG Lightscribe DVD burner
drworm2005 is offline  
Old 05-30-2005, 09:10 AM   #10 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

I have the drivers, I was hoping to use the universal ones with xp, as the drivers are probally crap ones, and they wont be much use, as they were designed for a action replay (please note I have not and will not use it for cheats, I used it for a memory card.)

If I update the drivers, will that work? (using xp, not the drivers that came with it)
__________________

__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.