Explorer.exe problem? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-29-2005, 05:57 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 8
Default Explorer.exe problem?

I have a problem on my computer and I think it is associated with the explorer.exe file. Sometimes when I log of the computer a window pops up saying 'Ending program, explorer.exe please wait'. When I use CTRL+ALT+DELETE to see to Windows task manager, explorer.exe appears to be using quite a lot of CPU usage causing my computer to run very slow. The CPU usage is also quite iratic... for example explorer.exe will use 50%... then 0%.... then 49% etc... at about 1 sec intervals. When I open the device manager it appears to keep refreshing itself every second or so making it difficult to use it. I have run spyware and anti-virus software but have been unsuccessful in locating the problem. I have also suddenly had problems using particulare programs on my computer. Can anyone help?
__________________

jay_burgess is offline  
Old 06-29-2005, 06:50 AM   #2 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 8
Default

Attached is a screenshot of the task manager. Notice the CPU usage history.
Attached Images
File Type: gif taskmngr.gif (36.1 KB, 22 views)
__________________

jay_burgess is offline  
Old 06-29-2005, 09:03 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 145
Send a message via AIM to Tankhead02 Send a message via Yahoo to Tankhead02
Default

I've had a problem with explorer to it just crashed after I'll open up a folder. Really there's no way to fix it besided restore, recovery, or re-install.
Tankhead02 is offline  
Old 06-29-2005, 10:17 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 14
Default

you can restore it, that will surely fix the problem. after restoring it get some updates. But what kind of processor do you have?
fdisk is offline  
Old 06-29-2005, 10:47 AM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 145
Send a message via AIM to Tankhead02 Send a message via Yahoo to Tankhead02
Default

Updates don't work well for everyone. When i updated my computer it nearly didn't work. Happened with my uncle too. So if you must, read what are updating.
Tankhead02 is offline  
Old 06-29-2005, 03:09 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 112
Send a message via AIM to Cody
Default

Try running a system file check. Not 100% sure if explorer is considered a system file to Windows, but it's worth a shot.

Open up a command prompt (Start > run > cmd) and type sfc /scannow
it will scan all your system files to see if they have been modified and replace them. (You will need the OS cd)
__________________

__________________
ASUS A7N8X-E Deluxe Mobo
AMD Athlon XP 2800+
2 GB PC 3200 DUal-Channel
ATI Radeon 7500 (Omega driver)
2 x 120 GB Maxtor 7200
Sound Blaster Audigy 2 ZS
Viewsonic 19\" CRT
WinXp Pro SP2
--------------------------------------------------
<a href=\"http://lantastic.techforums.info/\">The Gaming Forums</a>
Cody is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.