CPU Usage Surges - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 03-21-2006, 07:23 PM   #1 (permalink)
Master Techie
Join Date: Mar 2005
Posts: 2,433
Default CPU Usage Surges

For some reason, my CPU usage has been inexplicably surging - slowing down everything on my comp for about a second. This is extremely irritating. My CPU usage will be at 2 or 3 percent, then suddenly surge to to 50, 75, or even 100 percent. I have no idea why this has been happening, and it only started recently, as in within the last 2 months. When this happens, my pointer will adapt the hourglass symbol next to it for a second. this will slow everything down for about a second. so if i am playing a game, it stutters.

Any ideas on what could be causing this? And if so, how to fix it?


-AMD Athlon 64 3200+ Winchestor
-MSI K8N Neo4-F
-Sapphire Radeon X850 XT
-2x 1024 Corsair XMS Pro

<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"><input type=\"submit\" name=\"submit\" value="Search!"></form> Search TF before you post!
dhw200 is offline  
Old 03-21-2006, 08:05 PM   #2 (permalink)
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123

When i HAD wireless, my PC would do that.

Wireless internet can be painful, as it always looks for a signal.

You could scan for spyware and adware, that would be a good start.

talldude123 is offline  
Old 03-21-2006, 10:30 PM   #3 (permalink)
Super Techie
Join Date: Apr 2005
Posts: 417

i have a similar problem, happened twice already while iv been writeing this sentence.

im sure it some kind of issue to do with networking/internet, as it does it when i am using a torrent downloading program, (have tried several)
and also does it when i copy files over to another computer. someone help me out, im pretty sure it has only happened since my last format, so perhaps network drivers? or a problem with the modem, perhaps, iv updated the firmware of the modem tho so im not sure.

is your problem similar to this dhw200?
have u got task manager open to se what program is causing it?

sig made by pzerofgh
PCmark04 - 5192
3Dmark05 - 4068
Todd0 is offline  
Old 03-22-2006, 04:32 AM   #4 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Dec 2004
Posts: 97

i once had similar problems and all i had to do was download new Chipset drivers and this fixed the problem.

if you have installed chipset drivers off a cd i would recommend downloading them as when i had this problem that is what i needed to do as there was something wrong with the ones on the cd.

zombie_master is offline  
Old 03-22-2006, 06:23 AM   #5 (permalink)
Super Techie
Join Date: Apr 2005
Posts: 417

i fixed it
i rock.
i didnt even think about those drivers so i went and got them, but that didnt work. so then i removed all the drivers on my comp for the ehternet, then installed the new one i just got, and then suddenly, no go, for some reason it didnt work
so then i grabbed an old network card and stuck it in there, now my problems are gooooone.

thanx zombie, u set me on the right path.

sig made by pzerofgh
PCmark04 - 5192
3Dmark05 - 4068
Todd0 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:10 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.