CPU usage staying at/or around 100%..why - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-12-2007, 05:58 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 132
Send a message via AIM to Computerfreak14
Question CPU usage staying at/or around 100%..why

Hey whats going on guys? Well i just got a another computer from a friend for free. Its a compaq presario
AMD Xp 2800+
512mb ram
120 gb HD
Overall its not a bad pc.
Well heres my problem, I have noticed lately that this pc is idling at 95-100% CPU usage. Im wondering what could be causing this. The reason i noticed it was because when i have Speedfan running it dosent drop really,same thing in task manager. Its been a while since ive been on the forums and i needed to get back. so if anyof you guys have any ideas/suggestions, let me know.
thanks again steve
__________________

__________________
Dell XPS M140
100Gb HD
1GB RAM


AMD 2800+
1GB Ram
120GB
5.1 Altec Lansing surround...
Computerfreak14 is offline  
Old 11-12-2007, 06:52 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
CntdwnToExtn's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Parents Basement...Still
Posts: 1,746
Send a message via MSN to CntdwnToExtn
Default Re: CPU usage staying at/or around 100%..why

check the processes in task manager, sort by CPU to see what is taking all the processor.

is there a realtime anti-virus scanner?
when was the last time you ran a spyware/ad-ware?
how large is your page file?
__________________

__________________
[110.7896] Getting up from chair
[112.8798] Walking to fridge
[118.5234] Opening Fridge
[119.1439] CntdwnToExtn panic - no beer: Fridge empty!


CntdwnToExtn is offline  
Old 11-12-2007, 07:41 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
J9Darkwing's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 94
Default Re: CPU usage staying at/or around 100%..why

Since it's used and full of someone else's old baggage I'd see if there is a OS code on it and wipe the hard drive and reinstall. Being a compaq it prolly comes with a recovery partition on the hd that you can use to start fresh with.
__________________
~~~~~~~Salute!~~~~~~~ Darkwing
www.nightowlremote.com
J9Darkwing is offline  
Old 11-13-2007, 12:09 AM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 132
Send a message via AIM to Computerfreak14
Default Re: CPU usage staying at/or around 100%..why

I looked at my processes and it was some roxiowatch thing for roxiocreator 8,so i ended and it dropped down lower so that must of been the cause.

As for what my page file is it says: PF Usage 674 Mb

Is that good or bad. let me know thanks
__________________
Dell XPS M140
100Gb HD
1GB RAM


AMD 2800+
1GB Ram
120GB
5.1 Altec Lansing surround...
Computerfreak14 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Please explain what a CPU Clock Speed is fcui21 System Upgrades 3 10-03-2007 06:36 PM
100% cpu usage?? DecentOldMan Viruses, Spyware and Malware 4 09-23-2007 04:55 AM
HIGH CPU usage ???? Katmandu Microsoft Windows and Software 7 09-15-2007 05:28 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.