CPU usage! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-13-2005, 05:43 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 240
Default CPU usage!

Ok,

I'm working on my Dad's Dell (P4 2.4ghz, winxp home, 512mb ram, AGP nvidia geforce4) and whenever I'm using a program the CPU usage bounces up and down from about 100% to about 10% and it changes depending on which program I'm using. I ran Spybot and Ad-Aware(both updated) but they didn't find any running processes and I sort of glanced through the task manager and I didn't find anything either, any suggestions?

Sorry about the confusion...
__________________

__________________
<a href=\"http://photobucket.com\" target=\"_blank\"><img src=\"http://i4.photobucket.com/albums/y107/The51/photoshops/1.jpg\" border=\"0\" alt=\"Image hosting by Photobucket\"></a>
The51 is offline  
Old 04-13-2005, 06:11 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 432
Default

That's normal and nothing is wrong with the PC. CPU usage will always spike when using certain programs. The reason it changes depending on the program is due to the size and resources needed for different programs.

To give you an idea of how CPU usage can jump up and down, do this simple task. Open task manager, now click and hold a scroll bar on a web page and move it up and down fast. You'll see a 10% to 50% jump in CPU usage just from scrolling! Unless your crashing and burning after each spike I'd say nothing is wrong.
__________________

tribalsun is offline  
Old 04-13-2005, 08:30 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 240
Default

I know this but it jumps and then stays at 100% all the time after you switch programs.....that's not normal
__________________
<a href=\"http://photobucket.com\" target=\"_blank\"><img src=\"http://i4.photobucket.com/albums/y107/The51/photoshops/1.jpg\" border=\"0\" alt=\"Image hosting by Photobucket\"></a>
The51 is offline  
Old 05-23-2005, 07:31 PM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

maybe too many programs are on the pc. Try to install older versions of the programs. www.oldversion.com may help you!
talldude123 is offline  
Old 05-23-2005, 07:37 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 720
Default

It might just be the program your using, mind saying which ones?

-SkyHi
SkyHi is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.