bootup question - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-01-2004, 09:49 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 485
Send a message via ICQ to Hinrichisgod Send a message via AIM to Hinrichisgod
Default bootup question

I was looking in my BIOS and found an option to enable/disable something along the lines of Power On Self Test . It says it will decrease boot time, but is there any risk in disabling it ?
__________________

__________________
My System Specs:
Raidmax Scorpio 868 with 420w psu
Intel Pentium-4 Processor 3.0ghz CPU
512K Cache, 800MHz FSB, Hyper Threading Ready
Cooler Master Jet 4
Albatron PX865PE PRO II i865PE Chipset
512 MB Dual Channel [256MB X2] DDR-400 PC3200
ATI Radeon 9600 Pro @ 438/243
Sound Blaster Live! 24 bit advanced HD
Maxtor 120 GB - 7200 RPM
Seagate 80 GB - 7200 RPM
16x DVD 52X32X52 cd-rw
Cooler Master Musketeer System Controller
Logitech MX Duo
Rock Chalk Jayhawk
Hinrichisgod is offline  
Old 11-01-2004, 11:15 PM   #2 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 4
Default

Hi. No, there's nothing wrong with disabiling it. All it controls is the test at the beginning of the boot-up process where you get the memory test and system information. If you disable it, your computer will just skip that part of the boot-up and go straight to opening windows. After that at the beginning of the boot-up process you will have to hit the F1 key in order to get to your bios again.
__________________

matt478 is offline  
Old 11-02-2004, 12:28 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 485
Send a message via ICQ to Hinrichisgod Send a message via AIM to Hinrichisgod
Default

awesome I'm gonna try it out...
__________________
My System Specs:
Raidmax Scorpio 868 with 420w psu
Intel Pentium-4 Processor 3.0ghz CPU
512K Cache, 800MHz FSB, Hyper Threading Ready
Cooler Master Jet 4
Albatron PX865PE PRO II i865PE Chipset
512 MB Dual Channel [256MB X2] DDR-400 PC3200
ATI Radeon 9600 Pro @ 438/243
Sound Blaster Live! 24 bit advanced HD
Maxtor 120 GB - 7200 RPM
Seagate 80 GB - 7200 RPM
16x DVD 52X32X52 cd-rw
Cooler Master Musketeer System Controller
Logitech MX Duo
Rock Chalk Jayhawk
Hinrichisgod is offline  
Old 11-02-2004, 02:29 AM   #4 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

It doesn't harm your system. I have it enabled and nothing really changed. On my aunt's computer though, it checked the memory about 3 times before booting and only 1 time with Quick Power On Self test enabled.
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 11-02-2004, 12:35 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 485
Send a message via ICQ to Hinrichisgod Send a message via AIM to Hinrichisgod
Default

you mean disabled?
__________________
My System Specs:
Raidmax Scorpio 868 with 420w psu
Intel Pentium-4 Processor 3.0ghz CPU
512K Cache, 800MHz FSB, Hyper Threading Ready
Cooler Master Jet 4
Albatron PX865PE PRO II i865PE Chipset
512 MB Dual Channel [256MB X2] DDR-400 PC3200
ATI Radeon 9600 Pro @ 438/243
Sound Blaster Live! 24 bit advanced HD
Maxtor 120 GB - 7200 RPM
Seagate 80 GB - 7200 RPM
16x DVD 52X32X52 cd-rw
Cooler Master Musketeer System Controller
Logitech MX Duo
Rock Chalk Jayhawk
Hinrichisgod is offline  
Old 11-02-2004, 08:15 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 264
Send a message via AIM to Rizinc4
Default

I would recommend leaving it on for about a week after building a computer to make sure your system is stable, and running smooth. After that I'd take it off for the faster boot up.
Rizinc4 is offline  
Old 11-02-2004, 08:27 PM   #7 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

Quote:
Originally posted by Hinrichisgod
you mean disabled?
no

disabled: it was checking memory about 3 times

enabled: only 1 time
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 11-03-2004, 12:07 AM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 485
Send a message via ICQ to Hinrichisgod Send a message via AIM to Hinrichisgod
Default

oh i see
__________________

__________________
My System Specs:
Raidmax Scorpio 868 with 420w psu
Intel Pentium-4 Processor 3.0ghz CPU
512K Cache, 800MHz FSB, Hyper Threading Ready
Cooler Master Jet 4
Albatron PX865PE PRO II i865PE Chipset
512 MB Dual Channel [256MB X2] DDR-400 PC3200
ATI Radeon 9600 Pro @ 438/243
Sound Blaster Live! 24 bit advanced HD
Maxtor 120 GB - 7200 RPM
Seagate 80 GB - 7200 RPM
16x DVD 52X32X52 cd-rw
Cooler Master Musketeer System Controller
Logitech MX Duo
Rock Chalk Jayhawk
Hinrichisgod is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.