Boot drive issue. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-18-2005, 05:57 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 53
Default Boot drive issue.

I recently bought a new SATA drive, and planned to remove my old IDE drive to place in a computer im building from spare parts. Anyway, when I remove the IDE drive I cant boot my SATA windows installation, because, like an idiot, I left the IDE drive hooked up when I installed windows on the SATA drive, and I guess the boot info wound up on the IDE drive. Any ideas how I could move that boot info to the SATA drive w/out losing any of my data?

btw, windows will boot from the sata drive, but it takes about 10 mins, and then when it gets there it just brings up my background and a mouse cursor, no desktop icons, no start menu or taskbar, nothing.

Thanks!
__________________

Nevermore is offline  
Old 07-18-2005, 06:32 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 2,258
Default

what does the boot.ini look like?
You did install the system onto that drive corect? Can you do it again, without the IDE so that you get the correct drive entries in place?
__________________

Inaris is offline  
Old 07-18-2005, 07:51 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 53
Default

if i do it again, will I lose windows settings and data?

where can I find the boot.ini? i did a search and turned nothing up.
Nevermore is offline  
Old 07-18-2005, 08:18 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
RicoDirenzo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 2,102
Default

Doesn't make any sense. The SATA should automatically be read in the CMOS as the Master...the IDE as the secondary master. I take it you installed Windows fresh on the SATA....right? It makes no sense to me that the boot.ini file would be any place other than that on the SATA. REformat the sata and try a fresh install. Did you try to pull the Sata and see if the IDE drive would boot up? so I guess I don't se the dilema here unless you are saying that somehow the boot.ini for the sata is just on the ide drive and neither is bootable?????? Is that it>?....very confusing.
__________________
Noli Nothis Permittere Te Terere!!
EVGA 680i, Dual EVGA 8800GT'S (650/950), 4 gigs OCZ DDR2 1066, Intel Q9450 at 3.8 Ghz, Koolance Water Cooled, Dual Plextor16x DL DVD+/-RW. Dual WD 250gb 16mb Cache Sata 3.0. 3DMark06 score = 19,168.
RicoDirenzo is offline  
Old 07-18-2005, 08:33 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 53
Default

well, it works fine w/ the ide drive in. but when i take the ide out (which i need to do), the sata drive wont boot windows quite right.

windows will boot from the sata drive (when the IDE drive is not present), but it takes about 10 mins, and then when it gets there it just brings up my background and a mouse cursor, no desktop icons, no start menu or taskbar, nothing.
Nevermore is offline  
Old 07-18-2005, 09:47 PM   #6 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default

set your bios to boot from the sata drive first. I use to use my bios to switch OS's until I found an easier way to do it.
__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Old 07-18-2005, 11:38 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 53
Default

yeah, I did that. i had to do that to even get as far as i did.
Nevermore is offline  
Old 07-19-2005, 10:19 AM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 53
Default

if i do it again, will I lose windows settings and data?

can I just re-install to the same directory, or will that make me lose any data on the partition? what about the registry?
Nevermore is offline  
Old 07-19-2005, 12:10 PM   #9 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default

disconnect the ide drive. then you need to fix the mbr to the sata.

now take the sata out and put the ide back in. fix the mbr.

now put both back in. see which system boot up. use partition magic (you might be able to use disc management) to hide the other partion. now when you want to got to that partition, use partition magic or disc management to set the other partion active and reboot
__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Old 07-20-2005, 06:23 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 53
Default

okay... how do I fix an mbr?
__________________

Nevermore is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.