Black screen after Windows XP logo? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 06-06-2006, 12:50 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jun 2006
Posts: 3
Default Black screen after Windows XP logo?

Hi all,
Please help me troubleshoot this problem.

Asus A7N8X-E Deluxe
AMD Athlon 3200+
2x 512MB Crucial PC-3200 Ram (Dual Channel)
Maxtor SATA 120GB
ATI Radeon 9600Pro 256MB w/ TV out
Samsung DVD
Logitech MX700 and wireless keyboard
SuperFlower 430W PSU

I've been getting a lot of BSOD's lately, and haven't had much time to figure it out, been using my laptop instead. I tried dusting everything off about 3 weeks ago, but that didn't change any of the BSOD's (mainly IRQL's not equal). The computer sat for 10 days, and when I tried to turn it on last night, it loaded everything normally, but as soon as you get past the XP logo/loading screen, it goes black and won't load the desktop. I can't get it to start in Safe Mode or Enable VGA mode.

A few times in the past, when I've had bootup problems, moving the memory around or only running one stick has helped, but not always. I'm running MemTest right now to see if it picks up anything...

I took my Hard Drive down to another working PC and it has the same symptoms (no go past Windows logo), so that leads me to believe it is a HD problem, unless I didn't get the BIOS set right.

I can't seem to find my XP CD, and so I tried to create bootable floppies downloaded from Microsoft to do a repair to the XP install, but on disk 3 it says "The file pci.sys is corrupted", and it won't let me continue with the install/repair...

I really need to get to the files on my HD today, so what options do I have?

I tried to run the working PC (with a 160GB Ultra ATA Seagate HD w/ W98) along with the SATA Maxtor, but while I finally got it to boot, the SATA drive was inaccessible through My Computer and Windows 98. During boot, it did recognize the presence of the drive, though..

Sorry this is so long, but I've spent several hours on this and have reached no good conclusions as to what's wrong, or at least how I can pull stuff off the HD, so maybe I would do a fresh XP install if I can obtain a disk from a friend...

UPDATE: MemTest has completed one cycle (~28 minutes) and found NO errors...

MyF355Spider is offline  
Old 06-06-2006, 02:28 PM   #2 (permalink)
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123

Looks like it's about time for an XP repair:

talldude123 is offline  
Old 06-06-2006, 04:45 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jun 2006
Posts: 3

I started trying to do that, but I have no XP CD and like I said the floppies won't work for some strange reason...
MyF355Spider is offline  
Old 06-06-2006, 05:43 PM   #4 (permalink)
Master Techie
Alvin.C's Avatar
Join Date: Jun 2004
Location: London, UK
Posts: 2,578
Default Re:


If you need to get to your files, then back them up by slaving the hard drive in your other machine.

You'll need the free space, however.

|Desktop PC| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 8.1 Pro (x64)| |AMD FX 4100 Black Edition 3.6 GHz @ 4.0 GHz OC| |Arctic Cooling Freezer 13 PRO| |Gigabyte Nvidia GeForce GTX 560 Super Overclock 1GB| |ASUS M5A78L-M/USB3 Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD SATA III HDD| |Kingston HyperX 8GB PC3-14900 DDR3-1866| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 06-06-2006, 08:50 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jun 2006
Posts: 3

I've got the free space on the Seagate that runs 98SE, but I can't get the SATA drive to slave when that HD is the boot HD. How do I get the info, here's what I've got available:
Working P4 2.2Ghz w/ Mobo w/ SATA connectors and IDE Seagate 160GB HD running 98SE - Won't recognize this HD and my Maxtor SATA @ same time and can't boot off of Maxtor (corrupt)
Working A7N8X-E Deluxe setup described above, but corrupt XP Pro installed on the Maxtor HD
Dell w/ 40GB Maxtor IDE HD, but no SATA slots...
The Dell's HD won't work with the other MB's that have SATA, so I'm stuck...
A friend is going to bail me out tomorrow, but I'm sure there's a way to do this with the items I have available...
I've also got an iBook G4 1.33 12", but I dont' think that'll do any good....
MyF355Spider is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:20 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.