Beeping right after power on, wtf? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-17-2005, 12:39 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 170
Send a message via ICQ to Total Immortal
Default Beeping right after power on, wtf?

I'm home visiting my father, and I turned on his PC (which he SELDOM uses) to see how it was doing (I'm currently on my laptop), and it ran for about 15 minutes, and then it completely froze, no mouse response, couldn't even CTRL+ALT+DEL out. So I soft booted it, and upon restarting, the computer started emitting this HEINOUS beeping sound immediately upon powering up (well, maybe after about 1-2 seconds). At first, it was just one long solid beep, like "beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeep" until I shut it down. After a couple restarts, it now just beeps on and off, in a steady rhythm. It's a little bit slower than 1 beep per second. One been on per second, and one beep off per second. System specs are as follows:

Win XP
AMD Athlon 2200+
1 GB Ram (single stick)
2 HDs (80 GB, 60GB)
Ti4600 vid card
Soundblasket Audigy Platinum sound card

Please help!
__________________

Total Immortal is offline  
Old 08-17-2005, 12:52 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 813
Default

Sound like it's either a power supply problem or a memory problem. You need to know the motherboard model number to check the beep codes of that particular BIOS.
__________________

__________________
Associates Degree in IS

A+ Certified

Studying for Network+
BASSMASTER is offline  
Old 08-17-2005, 12:57 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 170
Send a message via ICQ to Total Immortal
Default

Thanks, mobo is an ASUS A7N266-C.

PSU is an Enermax EG651P-VE (650W peak, 550W total). Been a good unit so far. Have had the computer about 3 years.
Total Immortal is offline  
Old 08-17-2005, 01:19 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 813
Default

I'm having a heck of a time finding that particular board, but generally speaking a repeating constant beep means power supply or system board failure
__________________
Associates Degree in IS

A+ Certified

Studying for Network+
BASSMASTER is offline  
Old 08-17-2005, 01:36 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 170
Send a message via ICQ to Total Immortal
Default

Are there any other symptoms of a system board failure? The fans all work, and the lights are coming on, and HDs are spinning, etc. Or are there other symptoms of a PSU failure?
Total Immortal is offline  
Old 08-17-2005, 05:04 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 170
Send a message via ICQ to Total Immortal
Default

Well I was finally able to fix it. I re-seated the video card, and swapped the ram positions (turns out it has two sticks instead of one) and that cured what ails it. If anyone else that has problem, at least give that a shot.
__________________

Total Immortal is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.