Activation With OEM Windows - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-05-2006, 12:51 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8
Send a message via AIM to mnms238
Default Activation With OEM Windows

Let me make this clear from the start: I am not interested in pirating Windows. I merely wish for clarification.

Now, some time ago (approx. four years), I purchased a Dimension desktop from Dell. That box has suffered extreme modification, but no longer has the OEM copy of Windows that came with it system installed. I just built a new system, and installed Windows on it using my old OEM disk. It didn't ask me for a serial number, but is now popping up with an activation window that won't accept the (apparently auto-inserted) serial number.

Now, my question is two-fold. Firstly, assuming that this new computer is the only machine that I've got this copy of Windows installed on, is it legal? To anyone's best knowledge, am I violating either Microsoft's or Dell's EULA's? Secondly, assuming it is legal, what do I do? It won't activate properly, and Dell's support system is archaic and confusing.

Any and all help would be greatly appreciated.
__________________

mnms238 is offline  
Old 03-05-2006, 02:10 PM   #2 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default

Okay your question are easy to answer.

No is the easiest thing to say. With the M$ agreement on Licenses you can not use the Dell OEM disn on your new machine. That serial was used with the Dell and therefor no longer valid with a new machine. That is why when you go to validate it wont work.

Plus with M$ just announcing not long ago that a new motherboard equals a new PC you cant call them and get a serial for the OEM.

So basically you have to buy a new copy of XP in order to get a serial that will activate. Either that or try calling M$ and see if they will give you a new serial.
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 03-05-2006, 02:21 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
TheOtis's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Planet Earth.
Posts: 1,274
Send a message via AIM to TheOtis
Default

Yea, i mean if you explain to microsoft your situation, and have proof you had a dell and all that stuff, im sure they would.

A couple years ago I got a new mobo and wanted to install XP home on it, the seriel wasnt valid when I tried to activate windows, so I claled M$ and they ended up giveing me a new one, it was nice.

But now i'm running XP pro, since I didnt wanna go through all that crap again with my new comp, i just bought it.
__________________
Back on being mobile - ASUS G551- 15.3" 1080p - Core i7 4710HQ - GTX 860M - 16GB DDR3 1600 - 512GB Samsung 850 Pro - Steam ID: TheOtis
TheOtis is offline  
Old 03-05-2006, 05:21 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8
Send a message via AIM to mnms238
Default

Thanks for your prompt replies. Before I run out to go and buy another copy of XP, I'm going to try calling Microsoft. Do you think that providing them with my Dell service tag would be enough proof that I'm legit?

Hey, while we're at it, any suggestions for a version of Linux I should put on the old Dell box? It's going to become a file server.
mnms238 is offline  
Old 03-05-2006, 05:39 PM   #5 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default

Well there are quite a few arguments over Linux. I havent found many but i hear Gentoo and Ubantu along with Fedora Core are great ones. But i dont know from personal experience.

I think you can give them the Dell Tag to prove your legit but they will most likely ask why you need a new serial. If you tell them you installed it on a new machine they will tell you that you have to purchase a new copy.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 03-05-2006, 05:56 PM   #6 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default

just tell them that your mobo no longer works and you purchase a new mobo and computer case, because the new mobo wouldn't fit in the old dell case
__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Old 03-05-2006, 08:02 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8
Send a message via AIM to mnms238
Default

Whoa, I just noticed that there's another thread right below mine about the same thing. Sorry to waste your time, everyone. It's very kind of you to help a newbie like me.
__________________

mnms238 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.