Abnormal CPU Usage - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-04-2007, 03:45 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 60
Default Abnormal CPU Usage

Ever since I bought my computer I've noticed abnormal CPU usage, as shown below when on idle, causing me to lag considerably when I try to play any game or watch a movie.




During a 5-minute idle time.


Any ideas? Thx.
__________________

razorbubble is offline  
Old 08-04-2007, 04:16 PM   #2 (permalink)
Graphic Designer
 
mssssee2's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Thessaloniki, Greece
Posts: 506
Send a message via MSN to mssssee2 Send a message via Yahoo to mssssee2
Default Re: Abnormal CPU Usage

I would call it normal cpu usage (33&#37 with all those processes. Anyway You do not show us all your tasks which are running. Start --> Run --> Cmd.exe --> TASKLIST --> COPY AND PASTE HERE. I've got 10% usage for 50 processes, having 3.06 single core Intel Pentium 4 (IV). However it does not only depend on the number of processes but also of which are them some programms use to occupy a big percentage of CPU and very few Ram and the exact opposite. It also deppends if the program is doing a task or is just standing by etc. For example all browsers use a huge amount of Cpu about (4%) when loading a single page, it increases on multiple tabs.
__________________

__________________
Mike from Greece, 16

mssssee2 is offline  
Old 08-04-2007, 05:04 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 60
Default Re: Abnormal CPU Usage

Once I get into Cmd.exe what do I do, for typing in "tasklist" doesnt do anything.
razorbubble is offline  
Old 08-04-2007, 08:47 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2006
Location: Liverpool, UK
Posts: 511
Default Re: Abnormal CPU Usage

Try: Go into C:\WINDOWS\system32 and using the cmd there, but 30% .. that seems more average than abnormal.
__________________
Computer
HAF 932 -- ASUS P8Z68-V
Intel i5 @ 4.5Ghz -- CoolerMaster Hyper 212 Plus
8GB Corsair Vengeance Jet Black 1600MHz -- 2x XFX ATi Radeon HD 6970 2GB
Raze664 is offline  
Old 08-04-2007, 09:17 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 60
Default Re: Abnormal CPU Usage

Really? Cause on all the other computers that I own, when it is idle, at most it reaches 5%.
razorbubble is offline  
Old 08-05-2007, 07:24 AM   #6 (permalink)
Graphic Designer
 
mssssee2's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Thessaloniki, Greece
Posts: 506
Send a message via MSN to mssssee2 Send a message via Yahoo to mssssee2
Default Re: Abnormal CPU Usage

Well as I see you have XP and I use Vista, so Vista's command prompt might only have this function :

__________________
Mike from Greece, 16

mssssee2 is offline  
Old 08-05-2007, 02:28 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 60
Default Re: Abnormal CPU Usage

Well, I have Windows XP.
razorbubble is offline  
Old 08-05-2007, 03:42 PM   #8 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Abnormal CPU Usage

30% is not normal. I have over 66 process running and the MOST CPU i get is 9%. This is within XP as well. I have only 745MB of RAM used with those 66. So it isnt normal.

I would find out what the spoolsz.exe and the csrss.exe processes go to that you have installed. Those are the ones using the CPU and they are the culprits.

Plus it doesnt matter how many processes you have running. **** i have had over 100 before with 2%CPU usage but over 1GB of RAM used. processes use more RAM than CPU.

Plus dont lecture me about what processes i have running. I run quite a few applications full time cause i need them. Like my uTorrent, PeerGuaridan, AnyDVD, Outlook, WLM, Trillian, UltraMon, Eset, Windows Sidebar (Yes within XP), iReeboot, Creative Sound panel, Razer mouse panel, Both of my printer panels among other things. So to have 745MB of my RAM is normal. It is actually quite low for all things i have running. I prefer it and i dont care about using that much RAM when i have 3GB installed.
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
*Solved* CPU usage higher at idle. cliffhucker Microsoft Windows and Software 13 03-09-2008 12:20 AM
A way to monitor internet usage over LAN?... Chris93 Computer Networking and Internet Hardware 9 07-13-2007 10:50 AM
CPU Usage And Crashing, svchost.exe sucking up CPU Usage Bahamut Monitors, Printers and Peripherals 10 05-30-2007 06:01 PM
License usage kfinchie Microsoft Windows and Software 0 05-18-2007 02:20 PM
Abnormal CPU usage spikes Meithan Microsoft Windows and Software 5 05-03-2007 12:21 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.