(2) OS's on 1 HDD - How? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-21-2005, 06:04 PM   #1 (permalink)
Wizard Techie
 
HAVOC's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Milford, Connecticut
Posts: 4,218
Send a message via AIM to HAVOC Send a message via Yahoo to HAVOC
Default (2) OS's on 1 HDD - How?

OK. I''ve never actually done this and haven't really ever had to. What I want to do is install the Longhorn Beta on my current HDD with my Windows XP SP2 OS. I want to be able to boot to either or at anytime.

Can this be done without formating or reinstalling XP? I know there is a utility called, "system commander" which allows you to boot directly to it's GUI and then you can pick which, up to 10 partitions with OS's installed on them.

So how can I do this with out System Commander?
__________________

HAVOC is offline  
Old 07-21-2005, 06:11 PM   #2 (permalink)
Member (again)
 
macdude425's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Raul's Wild Kingdom...How 'bout that, huh?
Posts: 4,202
Send a message via AIM to macdude425 Send a message via Yahoo to macdude425
Default

Ahhh...ze magic of ntldr.

When you install Longhorn (assuming you have blank space on your HD) it will add ntldr and edit boot.ini so that at startup, you will see a menu of XP or Longhorn. You can choose from those two.

However, if your XP partition takes up your entire hard drive, you may have problems.
__________________

__________________



Debian Support Forums!
macdude425 is offline  
Old 07-21-2005, 06:15 PM   #3 (permalink)
Master Techie
 
RicoDirenzo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 2,102
Default

http://www.bootstrike.com/WinXP/dualboot.html

Check it out...your answer is in there.
__________________
Noli Nothis Permittere Te Terere!!
EVGA 680i, Dual EVGA 8800GT'S (650/950), 4 gigs OCZ DDR2 1066, Intel Q9450 at 3.8 Ghz, Koolance Water Cooled, Dual Plextor16x DL DVD+/-RW. Dual WD 250gb 16mb Cache Sata 3.0. 3DMark06 score = 19,168.
RicoDirenzo is offline  
Old 07-21-2005, 06:38 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
HAVOC's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Milford, Connecticut
Posts: 4,218
Send a message via AIM to HAVOC Send a message via Yahoo to HAVOC
Default

So basically I need to partition another available space on my HDD. I can either format HDD and install 2 or more partitions. Or use a program like partition magic to avoid formating. Then install "Longhorn beta" on a new partition.

Got it. Thanks
HAVOC is offline  
Old 07-21-2005, 08:13 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
RicoDirenzo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 2,102
Default

Bingo!
__________________
Noli Nothis Permittere Te Terere!!
EVGA 680i, Dual EVGA 8800GT'S (650/950), 4 gigs OCZ DDR2 1066, Intel Q9450 at 3.8 Ghz, Koolance Water Cooled, Dual Plextor16x DL DVD+/-RW. Dual WD 250gb 16mb Cache Sata 3.0. 3DMark06 score = 19,168.
RicoDirenzo is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.