System bluescreens on startup with motherboard drivers etc. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Laptops and Notebooks
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-30-2010, 02:15 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
The Napster's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: In my car
Posts: 250
Send a message via AIM to The Napster Send a message via MSN to The Napster
Question System bluescreens on startup with motherboard drivers etc.

Hi, ive got a gateway lt20 netbook that i am working on for a friend. The problem was that it would bluescreen on startup and rinse and repeat. it happend when the windows xp loading bar would come up for about 2 seconds. I forget the exact stop code it would display, but it had something to do with the hard drive and i tried the solution of inserting the xp disc and running the chkdsk r command through recovery. This took about 6 hours to complete each time and did nothing to solve the problem. Also the system would bluescreen while loading into the xp disc to get to the recovery console. No error codes were displayed to know what caused the blue screen. To get around that I had to change the hard drive setting in bios to ide instead of acsi (i think it was) and it would boot into the disc. Only on ide would it install windows, boot to the disc, and still has to be on ide to load windows.

That was the booting problem to get windows reinstalled, now when i go to load all the gateway drivers (which are a pain to know which ones are even for my system) I get to the intel chipset driver for the motherboard. There are two drivers on the website for this model and one of them tells me the hardware is not connected to install. The other installs just fine, but when i go to restart I get the same bluescreen on boot and have to start the process all over again. Ive got every other driver installed and the system is running, but it still has to be on ide to boot up and the motherboard driver is not installed. It is also performing really really slow and has audio skips so frequently that music is unlistenable.

What is the problem? this is the weirdest thing ive seen and after spending days on this i know if i install that driver again i will just have to start over.
__________________

__________________
DFI infinity RS 482
3Gig Corsair PC 3200
AMD X2 4400+ 2.4ghz
250Gig Samsung SATA 3.0 7200rpm
250Gig Hatachi SATA 3.0 7200 rpm
60Gig Maxtor ATA 5400 rpm
2x160Gig WD SATA 7200 rpm RAID-0
ATI X850XT 256mb
Antec TruePower 430
The Napster is offline  
Old 11-30-2010, 10:29 AM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: System bluescreens on startup with motherboard drivers etc.

AHCI, you meant.

Get and run Memtest86+ and test your RAM. See if you get any errors.
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 11-30-2010, 05:44 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
The Napster's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: In my car
Posts: 250
Send a message via AIM to The Napster Send a message via MSN to The Napster
Default Re: System bluescreens on startup with motherboard drivers etc.

Just ran memtest86+ 2 passes so far and says pass complete, no errors
__________________
DFI infinity RS 482
3Gig Corsair PC 3200
AMD X2 4400+ 2.4ghz
250Gig Samsung SATA 3.0 7200rpm
250Gig Hatachi SATA 3.0 7200 rpm
60Gig Maxtor ATA 5400 rpm
2x160Gig WD SATA 7200 rpm RAID-0
ATI X850XT 256mb
Antec TruePower 430
The Napster is offline  
Old 11-30-2010, 05:53 PM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: System bluescreens on startup with motherboard drivers etc.

Could be your HDD, try running diagnostics from your HDD's manufacturer.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 12-01-2010, 05:15 AM   #5 (permalink)
Super Techie
 
The Napster's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: In my car
Posts: 250
Send a message via AIM to The Napster Send a message via MSN to The Napster
Default Re: System bluescreens on startup with motherboard drivers etc.

I have not been able to run a manufacturer test program yet, however, the windows xp error checking got hung up in phase 4 and I had to restart to exit the program (computer didnt freeze, only program). The drive brand is hitachi and I was able to grab Fjdt from the website and attempt to run it, but it did not find the hard drive. I was in a rush to go to work, so i may have grabbed the wrong program.

Also a side note. The system sound is messed up beyond belief. Trying to play music or anything really results in sharp studdering of the audio constantly. I am 90% sure i have the right audio driver installed.
__________________
DFI infinity RS 482
3Gig Corsair PC 3200
AMD X2 4400+ 2.4ghz
250Gig Samsung SATA 3.0 7200rpm
250Gig Hatachi SATA 3.0 7200 rpm
60Gig Maxtor ATA 5400 rpm
2x160Gig WD SATA 7200 rpm RAID-0
ATI X850XT 256mb
Antec TruePower 430
The Napster is offline  
Old 12-01-2010, 09:06 AM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: System bluescreens on startup with motherboard drivers etc.

It may just be a HDD problem, I'm thinking.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 12-01-2010, 07:32 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
The Napster's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: In my car
Posts: 250
Send a message via AIM to The Napster Send a message via MSN to The Napster
Default Re: System bluescreens on startup with motherboard drivers etc.

Hm alright i just got in a new hdd for my moms laptop today so I will pop the old one in to this machine (if it fits) and redo again to see.
__________________
DFI infinity RS 482
3Gig Corsair PC 3200
AMD X2 4400+ 2.4ghz
250Gig Samsung SATA 3.0 7200rpm
250Gig Hatachi SATA 3.0 7200 rpm
60Gig Maxtor ATA 5400 rpm
2x160Gig WD SATA 7200 rpm RAID-0
ATI X850XT 256mb
Antec TruePower 430
The Napster is offline  
Old 12-02-2010, 05:03 AM   #8 (permalink)
Super Techie
 
The Napster's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: In my car
Posts: 250
Send a message via AIM to The Napster Send a message via MSN to The Napster
Default Re: System bluescreens on startup with motherboard drivers etc.

Ok I just stuck in another hard drive and installed windows again. IMO the setup seemed to go faster, but it did not fix the problem with the drivers. The intel chipset driver still makes the system blue screen on boot at the same place.
__________________

__________________
DFI infinity RS 482
3Gig Corsair PC 3200
AMD X2 4400+ 2.4ghz
250Gig Samsung SATA 3.0 7200rpm
250Gig Hatachi SATA 3.0 7200 rpm
60Gig Maxtor ATA 5400 rpm
2x160Gig WD SATA 7200 rpm RAID-0
ATI X850XT 256mb
Antec TruePower 430
The Napster is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP Laptop Bluescreens!! andrewsvalesen Hardware Repairs and Troubleshooting 5 11-01-2009 08:42 PM
Help with Bluescreens and such kez350 Hardware Repairs and Troubleshooting 1 02-18-2006 11:33 AM
System startup utility 24giovanni Microsoft Windows and Software 18 01-09-2006 08:53 PM
Bluescreens!!!!!!!!! aleyva Hardware Repairs and Troubleshooting 1 12-30-2005 12:47 AM
System Startup issues UberTriforce Hardware Repairs and Troubleshooting 0 12-29-2005 05:32 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.