Network issues - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Laptops and Notebooks
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-01-2008, 09:18 AM   #1 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Question Network issues

my vaio laptop has suddenly stopped detecting networks and when you hover the cursor over the network icon it says:

Quote:
The dependancy service failed to start or group failed to start
I havnt seen this type of error before and I am hoping for a quick solution...Things I have tried are:

1. Repairig the connection, this gives me a message saying restart the DHCP client service or start windows wireless service. I've tried both of these and had no luck.

2. Plugging in an ethnert cable connected to the router. Nothing happened to put it simpy.

I know this isn't an issue with the router as my rig works fine cabled and wirelessly and so does my parents pc. The specs of the laptop are:

CPU: intel core 2 duo U7700 1.33Ghz
RAM: 2GB
HD: 120GB
Chipset: Mobile intel 945GMS
OS: vista business

Thanks

~Nick
__________________

Nick is offline  
Old 11-01-2008, 02:45 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re: Network issues

Quote:
The dependency service failed to start or group failed to start
This means that a service or services which networking is dependant on have failed to start.

Try the following steps:
  1. Go to Start type Command Prompt (in the Start Search field), then right click on Command Prompt which appears in the program list, and click Run as administrator.
  2. Type sfc /scannow and hit enter.
Report back.
__________________

__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 11-01-2008, 03:18 PM   #3 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: Network issues

I've done as you said but I can't make sence of what it's displaying
Nick is offline  
Old 11-01-2008, 04:11 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re: Network issues

Hello,

When you run sfc /scannow in command prompt it will check the integrity of the windows file system and replace any missing or damaged system files.

Once it has finished, try connecting to a network again. Report back about whether it fixed the problem or not.
__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 11-01-2008, 06:52 PM   #5 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: Network issues

No it made no difference
Nick is offline  
Old 11-01-2008, 07:21 PM   #6 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re: Network issues

Hello,

Alright. My next step would be to uninstall and re-install the latest drivers for all your network adapters, and see if it fixes the problem.

If re-installing the drivers fails to fix the problem, my next step would be to check that all the required services are running (since windows has reported that a dependency service, or services, failed to start).

Follow these steps:
  1. Go to Start -> Type services.msc in the 'Start search' field and hit enter.
  2. Go to Windows Vista Service Pack 1 Service Configurations by Black Viper to view the 'Windows Vista Service Pack 1 Service Configurations' guide.
  3. Compare all the services in the services.msc program with the services listed in the service configuration guide. Make sure that each service is set to the state listed in the DEFAULT Business column of the services table in the service configuration guide. Correct any discrepancies.
Restart your computer and see if the problem is fixed. Report back.
__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 11-01-2008, 07:32 PM   #7 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: Network issues

I've tried 'starting' the WLan config but I get a message saying:

'Windows could noy start the WLAN AutoConfig service on Local Computer

Error 1747: The Authentication service is unknown.'
__________________

Nick is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Internet connection sharing behind a router KSoD Computer Networking and Internet Hardware 8 03-01-2016 11:32 AM
Network Issues... Peter.Cort Computer Networking and Internet Hardware 9 10-05-2008 01:56 AM
Wifi Network Issues barrymjones Computer Networking and Internet Hardware 3 04-08-2008 02:31 PM
Home Network Issues.. andrewsvalesen Computer Networking and Internet Hardware 6 04-02-2008 09:16 PM
Network Connection Issues mendriel Computer Networking and Internet Hardware 2 12-20-2007 01:52 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.