I just had a thought - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Laptops and Notebooks
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-25-2010, 09:51 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 7
Question I just had a thought

Ok, just a heads up this post is assuming a lot of things about macs.
first, lets say that mac hardware does contain a bios chip socket that is currently running the EFI boot system.
Second. Lets say that you swapped the EFI Chip for a BIOS chip.
Third, Most of the components of the iMac are mobile components.
So here is the question, why couldn't you put the power of an imac, into a laptop assuming the above are true?
__________________

Pokesomi is offline  
Old 01-26-2010, 04:21 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re: I just had a thought

Hi,

The ambiguity is confusing me a bit
Quote:
Originally Posted by Pokesomi View Post
...So here is the question, why couldn't you put the power of an imac, into a laptop assuming the above are true?
By 'power of an imac', are you referring to OS X? In other words, are you talking about putting OS X on a laptop...?
__________________

__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 01-26-2010, 04:51 PM   #3 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,773
Default Re: I just had a thought

Yah, cos 'power of an imac' means 'power of a decent laptop'.
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 01-26-2010, 04:51 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 7
Default Re: I just had a thought

Quote:
Originally Posted by Alvin.C View Post
Hi,

The ambiguity is confusing me a bit

By 'power of an imac', are you referring to OS X? In other words, are you talking about putting OS X on a laptop...?
what i ment was taking the componants of the iMac and Literally using the same hardware for just windows, assuming that all of the above mentioned thoughts were true minus the ginormous screen of course
Pokesomi is offline  
Old 01-26-2010, 05:06 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re: I just had a thought

Hi,

Like for like, the internal hardware of a Mac isn't superior to that of a PC. Well, some might argue that the trackpad and keyboard are better (in terms of quality) on a Mac compared to most other laptops, but this isn't specific to Macs. For example, you could argue that the keyboard on a Thinkpad's T410 is better than most laptops.

The power of a Mac isn't arguably the hardware per se. It's the software (i.e. Mac OS X). Mac OS X is the heart and soul of a Mac. A Mac isn't a Mac without OS X.

Lastly, if it were at all possible, it wouldn't make sense. It would be more viable to just buy a Mac, then install and use Windows as the primary operating system. But again, even this is senseless, because you'd be 'erasing' the main purpose of getting a Mac in the first place (unless of course you'd be buying a Mac purely for aesthetic reasons).
__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 01-26-2010, 08:24 PM   #6 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: I just had a thought

I would have to agree with Alvin on this. The thing is that you can get a laptop running Windows already, which could contain better specs hardware wise, for less or about the same as it would cost you for a Mac. So at that point your paying more money for a lesser PC to run Windows. Why would you want to do that?

Not to mention that with the latest version of OS X you can use boot camp and dual boot with Windows. So you could have the best of both worlds. So really the question comes down to is why would you want to do this? You would spend more money to run Windows than needed.

Also this is assuming you have a iMac that is already using the Intel based processors. As you couldnt use a older iMac which has a PowerPC chip in it and install Windows. Windows is not compatible with that type of processor.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 01-27-2010, 01:22 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 7
Default Re: I just had a thought

Quote:
Originally Posted by Mak213 View Post
Also this is assuming you have a iMac that is already using the Intel based processors. As you couldnt use a older iMac which has a PowerPC chip in it and install Windows. Windows is not compatible with that type of processor.
Yes i do have an iMac with the intel core 2 duo, but the reason the thought occurred to me was that the graphics chip is an Nvidia 8800 GS Mobile chip. Thats what sparked the thought.
Pokesomi is offline  
Old 01-27-2010, 02:53 AM   #8 (permalink)
 
zedman3d's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,852
Default Re: I just had a thought

Im pretty sure you have all misunderstood (i think??).

Are you asking if it is possible to turn an iMac (the Apple desktop with the screen inbuilt) into a laptop as the components are mobile and small?
zedman3d is offline  
Old 01-27-2010, 03:57 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 7
Default Re: I just had a thought

Quote:
Originally Posted by zedman3d View Post
Im pretty sure you have all misunderstood (i think??).

Are you asking if it is possible to turn an iMac (the Apple desktop with the screen inbuilt) into a laptop as the components are mobile and small?
that was the general idea of my thought. though my question was more of why shouldn't it be possible.
Pokesomi is offline  
Old 01-27-2010, 08:51 PM   #10 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: I just had a thought

Considering as i said in my previous statement, using boot camp you can dual boot, it is possible. At least it is possible to run Windows. But to switch the BIOS Chip is something else. Gain why would you bother when you can run both?
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
35 Smart Logos With Second Thought To Make You look Twice office politics Web Graphics and Design 1 10-10-2009 10:38 PM
Thought computing ZeroShade Off Topic Discussion 2 06-20-2009 11:11 AM
Critical DNS Vulnerability Larger than Initially Thought Wildside Polls 0 08-08-2008 08:54 PM
All of a sudden thought, will this MOBO fit?? OnlyCurious New Systems | Building and Buying 7 07-19-2007 06:27 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.