Did I screw up? - Page 3 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Laptops and Notebooks
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-28-2008, 03:19 PM   #21 (permalink)
Mod Emeritus
 
Puddle Jumper's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,286
Default Re: Did I screw up?

Quote:
Originally Posted by Mak213 View Post
My thoughts are this. Did you get a Core 2 Duo or just a Pentium Dual Core? There is a difference and the Pentium Dual Core is not that much better than a Pentium M. It is just a Dual Core Pentium chip compared to that of a Core 2 Duo.
Actually Pentium Dual Core's are Core 2 Duo's that have less cache and perform just as good. You might be thinking of a Pentium D but to my knowledge they never made a mobile version of it.

I'm with zedman, I think the 8600gs may be slower than your old systems 7800gt
__________________

__________________

AMD Phenom II x4 955 Black Edition : Asus M4A89GTD PRO : Corsair 550VX
G.SKILL Ripjaws 4x2gb DDR3 1600 : MSI Geforce GTX 770 2gb : Antec 300
OCZ Agility 2 60gb SSD (OS) : SanDisk Ultra 120gb SSD (Apps) : Crucial M500 240gb (Steam) : Win 8.1 Pro 64bit
2x Samsung 2494LW & 1x Dell U2312HM Eyefinity

Lenovo ThinkPad X220 : Core i5 2410M : 12.5" 1366x768 IPS LED display : Intel 320 Series 120gb SSD

Samsung Galaxy Note 3 stock 4.3 : Nexus 7 2 stock 4.4

Puddle Jumper is offline  
Old 09-28-2008, 03:55 PM   #22 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: Did I screw up?

hmmm the 8600gt should be as powerful as a 7800gt one would think. and there are mobile versions of the pentium dual core.
__________________

__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 09-28-2008, 04:15 PM   #23 (permalink)
Mod Emeritus
 
Puddle Jumper's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,286
Default Re: Did I screw up?

Quote:
Originally Posted by philbar71 View Post
. and there are mobile versions of the pentium dual core.
Yes but a Pentium Dual Core is not the same thing as a Pentium D.

Pentium Dual Core = Core 2 with less cache= good

Pentium D= two Pentium 4's stuck together = bad
__________________

AMD Phenom II x4 955 Black Edition : Asus M4A89GTD PRO : Corsair 550VX
G.SKILL Ripjaws 4x2gb DDR3 1600 : MSI Geforce GTX 770 2gb : Antec 300
OCZ Agility 2 60gb SSD (OS) : SanDisk Ultra 120gb SSD (Apps) : Crucial M500 240gb (Steam) : Win 8.1 Pro 64bit
2x Samsung 2494LW & 1x Dell U2312HM Eyefinity

Lenovo ThinkPad X220 : Core i5 2410M : 12.5" 1366x768 IPS LED display : Intel 320 Series 120gb SSD

Samsung Galaxy Note 3 stock 4.3 : Nexus 7 2 stock 4.4

Puddle Jumper is offline  
Old 09-28-2008, 04:24 PM   #24 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: Did I screw up?

yes i will say the pentium d's are pretty bad. on paper they look good, but in real life they suck. that's why i'm getting a 45nm supporting mobo and going e8400
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 09-28-2008, 07:41 PM   #25 (permalink)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois, USA
Posts: 2,363
Default Re: Did I screw up?

My dv9700t is similar, 2.5GHz C2D, 8600M GS, 1680x1050. It runs Spore pretty well even at 1680x1050 though I overclocked my GPU using a BIOS mod. When your FPS drops is the HDD light coming on? It could be loading some stuff.
__________________

CalcProgrammer1 is offline  
Old 09-28-2008, 07:46 PM   #26 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: Did I screw up?

^ that's what i'm thinking it's loading something, or something in the background
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 09-28-2008, 10:28 PM   #27 (permalink)
 
zedman3d's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,852
Default Re: Did I screw up?

Quote:
Originally Posted by Puddle Jumper View Post
Actually Pentium Dual Core's are Core 2 Duo's that have less cache and perform just as good. You might be thinking of a Pentium D but to my knowledge they never made a mobile version of it.

I'm with zedman, I think the 8600gs may be slower than your old systems 7800gt
That was about to be my exact post. Its pretty much the same.
But yeah i think it was indeed a downgrade video card wise:

Enemy Territory: Quake Wars v1.4
TH-Timedemo (1280x1024, 4xAA, 8xAF, High Quality)

NVIDIA Geforce 7800 GT : 35.30
NVIDIA Geforce 8600 GT : 31.50

And thats the GT dont forget, not the GS. In other reviews they were close as well with the 7800GT loosing on some occasions but not by much.

And considering that its a mobile 8600GS, i think it was a downgrade.
zedman3d is offline  
Old 09-29-2008, 10:25 AM   #28 (permalink)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois, USA
Posts: 2,363
Default Re: Did I screw up?

If you want a performance boost out of the 8600m GS, overclock it a bit. Mine's at 630/475 (stock is 500/400) stable and gaming performance is better.
__________________

CalcProgrammer1 is offline  
Old 09-29-2008, 11:29 AM   #29 (permalink)
True Techie
 
Naphtali14's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Chicago, USA
Posts: 140
Send a message via AIM to Naphtali14 Send a message via MSN to Naphtali14 Send a message via Yahoo to Naphtali14
Default Re: Did I screw up?

You're sure that you have the latest driver for your graphics card?
Naphtali14 is offline  
Old 09-29-2008, 11:08 PM   #30 (permalink)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois, USA
Posts: 2,363
Default Re: Did I screw up?

HP's releases of nVidia drivers aren't very good. I recommend going to LaptopVideo2Go.com and download their drivers and modded inf. You run the exe which extracts a folder, then put the modded inf in the folder, then run setup.exe, it allows you to run new (desktop-only) driver releases on laptop hardware. Works great on my laptop's 8600M GS.
__________________

__________________

CalcProgrammer1 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Playststion 3 Hard drive upgrade guide (56k warning, plenty of photos) solidsteve Sony Playstation 9 08-20-2008 10:18 AM
waterblock screw tightness taintedplay Overclocking and Modding 4 06-23-2008 03:23 AM
Can they mess with me? dopamean Hardware Repairs and Troubleshooting 3 06-10-2008 07:41 PM
Which screw should I use? Saint71 New Systems | Building and Buying 3 06-14-2007 04:22 PM
put a screw through my maxotr hard drive Nick Monitors, Printers and Peripherals 11 05-30-2007 10:23 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.