Can I add a HDD? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Laptops and Notebooks
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-30-2008, 11:15 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 134
Default Can I add a HDD?

I can't figure out if I can add an additional hard drive into my laptop and can't find it on hp's site either.
Does anyone know?
Thanks
http://search.hp.com/query.html?char...bmitsearch.y=0
__________________

XDRoX is offline  
Old 08-30-2008, 11:53 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 999
Default Re: Can I add a HDD?

The only way to have an extra hard drive on most laptops is by using a USB or firewire port.

Newegg.com - 2.5", External Enclosures, Computer Cases, Computer Hardware
__________________

KurrentEweser is offline  
Old 08-30-2008, 12:11 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 134
Default Re: Can I add a HDD?

Thanks. I opened up the laptop and you're right. No extra room.
Maybe I'll just replace he HDD.
But then I will have to reload vista
XDRoX is offline  
Old 08-30-2008, 12:28 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 51
Default Re: Can I add a HDD?

Yup its catch 22. Depends on what your intentions are. IF you are looking for extra storage you can use USB storage devices. The con with this is that you have to carry it around when you are on the move. But if you are looking forward for better and faster and spacious harddrive the only way is system reinstall.

If you want you can replicate your hard drive using norton ghost to a new hard drive.

Sam.
Highlandcomp is offline  
Old 09-01-2008, 09:19 PM   #5 (permalink)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois, USA
Posts: 2,363
Default Re: Can I add a HDD?

You usually can't have 2 hard drives in a small laptop. If you have a 17" or larger laptop, usually it will have an extra bay where you can add a second hard drive. My HP Pavilion dv9700t (and all dv9000 as well as dv8000 models) have a second bay. You can add another hard drive to these models. dv2000 and dv6000 series laptops are too small for two drives.
__________________

CalcProgrammer1 is offline  
Old 09-03-2008, 06:30 PM   #6 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default Re: Can I add a HDD?

the only software that I found that could successfully clone a hdd is ez gig II which is acronis in disguise. you can clone them with anything if you have 2 hdd bays, but who has that on a laptop?

Ez gig II will work after you buy a usb to notebook hdd adapter then clone it.
__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Old 09-03-2008, 09:27 PM   #7 (permalink)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois, USA
Posts: 2,363
Default Re: Can I add a HDD?

Quote:
Originally Posted by EricB View Post
if you have 2 hdd bays, but who has that on a laptop?
If your laptop is 17" or greater, it most likely does have two bays. Mine does, and I've seen others from other manufacturers that also have two bays. 17" laptops aren't super uncommon, I've seen quite a few of them (other than mine) here at college. If you have a smaller laptop, you can always use a USB to IDE or USB to SATA external adapter/enclosure and use that to clone drives with.
__________________

CalcProgrammer1 is offline  
Old 09-03-2008, 09:46 PM   #8 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default Re: Can I add a HDD?

I've messed with a lot of 17" laptops yet, Ive only ran across one that has 2 harddrive bays.
__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Old 09-03-2008, 10:10 PM   #9 (permalink)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois, USA
Posts: 2,363
Default Re: Can I add a HDD?

I know the HP dv8000 line (old 17" model) and dv9000 line (current 17" model, I have the dv9700t) have 2 bays, I'm planning on getting a 500GB for my second bay when they come out.

HP's brand new dv7t (their new 17" model) also has 2 bays.

Dell Studio 17 has 2 bays.

Dell XP M1730 has 2 bays.

Gateway's 17" laptops have 2 bays.

Those are the major brands I've seen, apparently they all have 2 bays. Maybe there are some other brands (ASUS, Acer, etc) that don't have 2 bays.
__________________

CalcProgrammer1 is offline  
Old 09-03-2008, 10:31 PM   #10 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default Re: Can I add a HDD?

Quote:
Originally Posted by CalcProgrammer1 View Post
I know the HP dv8000 line (old 17" model) and dv9000 line (current 17" model, I have the dv9700t) have 2 bays, I'm planning on getting a 500GB for my second bay when they come out.

HP's brand new dv7t (their new 17" model) also has 2 bays.

Dell Studio 17 has 2 bays.

Dell XP M1730 has 2 bays.

Gateway's 17" laptops have 2 bays.

Those are the major brands I've seen, apparently they all have 2 bays. Maybe there are some other brands (ASUS, Acer, etc) that don't have 2 bays.
I just figured it out. I'm confusing 15 inch wide screen for 17 inches
__________________

__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HDD issue!! *please help me* SirCyber Hardware Repairs and Troubleshooting 13 08-23-2008 10:09 PM
How to made XP add SATA-II HDD to hardware list ? goo_lu Hardware Repairs and Troubleshooting 2 02-23-2008 12:00 PM
C zone of IBM/Hitachi HDD SalvationDATA Laptops and Notebooks 0 12-27-2007 02:04 AM
HDD configuration with Windows XP- an odd question Kisskerven New Systems | Building and Buying 6 10-20-2007 08:56 PM
HDD crash leo572 Hardware Repairs and Troubleshooting 1 09-30-2007 10:35 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.