XGA vs VGA - Which is Best? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-20-2006, 10:13 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 64
Default XGA vs VGA - Which is Best?

What's the difference between these two types of monitors?

Are they interchangable?

Will a VGA monitor be sufficient if my Adobe Premeire Elements 2.0 calls for an XGA monitor?

I've already purchased both the monitor and the software.
__________________

Burnselk is offline  
Old 07-20-2006, 10:35 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
King X13's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 987
Send a message via AIM to King X13
Default

all monitors are XGA unless you have a monitor from the mid 1980's lol. XGA is just the display res of 1024 x 768 and every monitor after 1990 is XGA. VGA is the res of 800 x 600 which first came about in the 1980's.

so basicly in the year 2006 you really cant by a monitor thats just vga lol. your fine on whatever monitor you buy in that regards.
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
King X13 is offline  
Old 07-20-2006, 10:40 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 64
Default

But when I went to Acer's website to find out what type I had bought, it said my monitor (Acer AL1716) is a VGA monitor. Will there be a problem using it instead of a XGA?
Burnselk is offline  
Old 07-20-2006, 11:15 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
King X13's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 987
Send a message via AIM to King X13
Default

the VGA is just the input, such has either DVI input or VGA. and XGA still uses and VGA input, like i said every monitor, CRT after 1990 is in a sense an XGA since it displays the resolution of 1024 x 768. your display res for that monitor you bought is 1280 x 1024 which is even better then 1024 x 768.

you are fine.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
King X13 is offline  
Old 07-20-2006, 11:33 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 64
Default

Thank you King X13 for explaining this in detail to me.

I'm now clear on this issue. You made it very easy to understand.

The mention of VGA at the Acer site confused me....and had me concerned.

I learn something everyday....and that's the way it should be.
Burnselk is offline  
Old 07-20-2006, 11:48 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
King X13's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 987
Send a message via AIM to King X13
Default

no prob man, anytime
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
King X13 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.