Wiping a hard drive - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-21-2005, 03:53 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 158
Default Wiping a hard drive

I'm going to be wiping my mother in law's computer, and I was going to F disk. Its been awhile since I've done this, can anyone refresh my memory on how to do this?
__________________

stevedub is offline  
Old 04-21-2005, 04:38 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 151
Default

If you are going to reinstall an O/S, the easiest way is just to put the CD in the optical drive on boot and follow the prompts to format your HDD.

Other than that you will need to format the HDD from another PC as you cannont format a HDD that is currently in use.

I'd use the O/S disk method though.
__________________

__________________
Be not afraid of growing slowly, be afraid only of standing still - Knowledge will get you somewhere, stupidity will get you nowhere
Catbert is offline  
Old 04-21-2005, 04:53 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 587
Send a message via AIM to Sport1031
Default

Quote:
Originally posted by Catbert
Other than that you will need to format the HDD from another PC as you cannont format a HDD that is currently in use.
Bull****.

Get a startup disk. When the prompt shows up type A:\format c:
Sport1031 is offline  
Old 04-21-2005, 04:58 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 151
Default

Quote:
Originally posted by Sport1031
Bull****.

Get a startup disk. When the prompt shows up type A:\format c:
Did you read the sentence before about using a boot disk ?!
__________________
Be not afraid of growing slowly, be afraid only of standing still - Knowledge will get you somewhere, stupidity will get you nowhere
Catbert is offline  
Old 04-21-2005, 05:09 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
Chankama's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canada
Posts: 1,523
Default

Use format.com:

Boot from a disk and type,
a:\format c:
Chankama is offline  
Old 04-21-2005, 05:19 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 151
Default

Who uses 3.5 Inch Diskettes any more ?!
__________________
Be not afraid of growing slowly, be afraid only of standing still - Knowledge will get you somewhere, stupidity will get you nowhere
Catbert is offline  
Old 04-21-2005, 05:36 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Chankama's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canada
Posts: 1,523
Default

me! lol. Every computer should have one IMO
Chankama is offline  
Old 04-21-2005, 06:17 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 587
Send a message via AIM to Sport1031
Default

Quote:
Originally posted by Catbert
Did you read the sentence before about using a boot disk ?!
First of all: *******.

Second of all: I wasn't talking about the CD. You can format a hard drive without an OS CD. If you get a bootable floppy, you can do it from there. Learn how stuff works before you critize people. *******.
Sport1031 is offline  
Old 04-21-2005, 06:29 PM   #9 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 3,247
Default

oh... I think he thought f disk as in "floppy disk", and not the old dos fdisk command... all you need to do is do what was said by sport, boot to the floppy (goto bootdisk.com or something) and assuming you dont have a bootable CD or for some reason you just HAVE to fdisk the drive. At the A:\ prompt just type fdisk and remove the primary and any logical partitions, repartition it and then reformat it.
__________________
If you argue with an idiot he will drag you down to his level and beat you with experience.

I am not a fast writer.
I am not a slow writer.
I am a half-fast writer.

-Robert Asprin
killians45 is offline  
Old 04-21-2005, 06:36 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 849
Send a message via Yahoo to ZeroX
Default

Quote:
Originally posted by Sport1031
First of all: *******.

Second of all: I wasn't talking about the CD. You can format a hard drive without an OS CD. If you get a bootable floppy, you can do it from there. Learn how stuff works before you critize people. *******.
dude chill
__________________

__________________
<a href=\"http://www.spreadfirefox.com/?q=affiliates&amp;id=0&amp;t=62\"><img border=\"0\" alt=\"Get Firefox!\" title=\"Get Firefox!\" src=\"http://sfx-images.mozilla.org/affiliates/Buttons/110x32/take.gif\"/></a>
<a href=\"http://www.spreadfirefox.com/?q=affiliates&amp;id=0&amp;t=181\"><img border=\"0\" alt=\"Get Thunderbird!\" title=\"Get Thunderbird!\" src=\"http://sfx-images.mozilla.org/affiliates/thunderbird/thunderbird_small.png\"/></a>
<a href=\"http://my.opera.com/USERNAME/affiliate/\" title=\"Download Opera\" ><img src=\"http://promote.opera.com/small/opera88x31.png\" width=\"88\" height=\"31\" alt=\"Download Opera\" /></a>
ZeroX is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.