Why cant I play HL2 on higher settings? - Page 4 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-28-2005, 11:29 PM   #31 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 204
Default

LOL -
Nubius my CPU is not a mobile, therefore to achieve 2.2GHz I have to max out my memory at 200MHz with a 11x multiplier that I can't touch!

That means i'mm runnin' with a 400fsb, - these are the exact specs of a 3200+!

come on man you knew that!

I dont know if i can overclock these super cheap PQI's, maybe just 5~10MHz.
__________________

__________________
ACE’s System
Athlon 64 3000+ Venice @ 2.25GHz
EpoX 9NPA+ Ultra
2x512mb Patriot XBLK
256mb BFG 7600GT
Samsung 200GB 8mb
500W Apevia (Aspire) PSU
Samsung CD-RW
Logitech Z-3 2.1
IBM 17”
Windows 2000 PRO

3DMARK05 - 6***
Ace No-Money is offline  
Old 02-28-2005, 11:33 PM   #32 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 487
Default Re: Why cant I play HL2 on higher settings?

Quote:
Originally posted by Ace No-Money
Man I just bought a radeon 9800pro and 1GB of ram and i still cant play HL2 on higher settings!

I get lag during explosions and extra audio sounds like when people talk in the game. This is with medium settings, and no AA/AF. Urrrr this makes me mad!

What do i upgrade now?

I'm thinkin' about going to Athlon 2600+ Mobile and clocking @ 2.2GHz (11 * 200)

- Thanks!
HL2 is CPU and memory intensive. In fact there was a chart somewhere that basically showed that CPU made the most difference. Also, did you try lowering the sound quality? This will relief the CPU if you are using onboard sound.

Also, the 9800 Pro is fine. People forget that HL2 was designed on a 9800 Pro. I also believe their test machine for critics had a 9800 Pro or 9800 XT can't remember but they also loaded the PC with 2 GB Ram PC3200 and P4 3.2 or 3.4 Extreme I think. You don't need an uber card to play HL2 but obviously having a X800XT will make a significant difference. Try playing with the drivers...most people consider cat 4.12 to be the best in terms of HL2 performance or try Omega drivers. Defrag your PC and turn off ATI AI.
__________________

hu_xu is offline  
Old 03-01-2005, 02:15 AM   #33 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

Quote:
I believe people expect too much out of thier hardware these days.
Too true.

Quote:
LOL -
Nubius my CPU is not a mobile, therefore to achieve 2.2GHz I have to max out my memory at 200MHz with a 11x multiplier that I can't touch!

That means i'mm runnin' with a 400fsb, - these are the exact specs of a 3200+!

come on man you knew that!
Bah you shoulda said that in the first place instead of just saying 'Its at 2.2GHz', for some reason I was thinking you couldn't even raise the FSB, but you could the multi....wow I gotta take a break from these questions and get my head straight

But yeah, now I don't know what to tell you unless you got a crap load of stuff running in the background.

My friend has a 2400+XP not even overclocked, 712mb of PC2700 RAM, so there's a bottleneck right there. I did however go to his house and lower the RAM to PC2100 with tighter timings, but anyway, he has the 9600XT 256mb card and he played we pretty good settings although I'd have to ask him to get the actual specs, but that's technically way crappier than what you have and he's never had a problem. I'm pretty sure it's higher than medium though.
Nubius is offline  
Old 03-01-2005, 07:36 AM   #34 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default

Quote:
Originally posted by Ace No-Money
LOL -
Nubius my CPU is not a mobile, therefore to achieve 2.2GHz I have to max out my memory at 200MHz with a 11x multiplier that I can't touch!

That means i'mm runnin' with a 400fsb, - these are the exact specs of a 3200+!

come on man you knew that!

I dont know if i can overclock these super cheap PQI's, maybe just 5~10MHz.
If you have DDR-400 like your sig, putting your FSB up to 200 with a 2:1 ram multiplier will run it at proper
DJ-CHRIS is offline  
Old 03-01-2005, 08:17 AM   #35 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 589
Send a message via AIM to GeckoEcho421 Send a message via Yahoo to GeckoEcho421
Default

Try a format and installation of differant ati drivers like DNA or that other type which I can't remember at this time. It made all the difference with my other comps 9800 pro.
__________________

__________________
If you ever have any questions feel free to email me at dhughes3@gmail.com, I will send you back an email as soon as possible.
<table width=\"100%\" border=\"3\" align=\"default\" cellpadding=\"3\" cellspacing=\"2\" bordercolor=\"#485F8D\"><tr><td bordercolor=\"#485F8D\"><div align=\"left\"></div><div align=\"left\"><font size=\"2\"><strong><font color=\"brown\" size=\"2\"><marquee behavior=\"alternate\" width=100%><b><font color=#43525F size=\"2\">Goo g l e ||G o o gl e ||G o o gl e</font></b></marquee></font></strong></font></div></td></tr><tr><td bordercolor=\"#485F8D\"><font size=\"1\"><b><font color=#43525F>Mobo: </font></b><font size=\"1\">MSI \"K8N Neo2 Platinum\" <b><font color=#43525F>Chipset: </font></b>nForce3 ULTRA <b><font color=#43525F>CPU: </font></b>AMD Athlon 64 3500+ (Socket 939) <b><font color=#43525F>Physical memory:</font></b> Corsair XMS 1GB(512MBx2) 2-2-2-5 <b><font color=#43525F>Videocard:</font></b> eVGA nVIDIA GeForce 6800 GT<b><font color=#43525F> Soundcard:</font></b> Creative Audigy 2 </font></font><font color=#43525F size=\"1\"><b>Currently running: </font></b><font size=\"1\">XP Pro SP2 </td></tr><tr><td bordercolor=\"#485F8D\"><div align=\"center\">How much PSU power is enough? </div></td></tr><tr><td bordercolor=\"#485F8D\"><div align=\"center\"><a href=\"http://whatpulse.org/stats/users/142979/\"><img src=\"http://whatpulse.afraid.org/sig/GeckoEcho421.png\" border=\"0\"></a></div></td></tr></table>
GeckoEcho421 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.