Why cant I play HL2 on higher settings? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-27-2005, 10:33 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 204
Default Why cant I play HL2 on higher settings?

Man I just bought a radeon 9800pro and 1GB of ram and i still cant play HL2 on higher settings!

I get lag during explosions and extra audio sounds like when people talk in the game. This is with medium settings, and no AA/AF. Urrrr this makes me mad!

What do i upgrade now?

I'm thinkin' about going to Athlon 2600+ Mobile and clocking @ 2.2GHz (11 * 200)

- Thanks!
__________________

__________________
ACE’s System
Athlon 64 3000+ Venice @ 2.25GHz
EpoX 9NPA+ Ultra
2x512mb Patriot XBLK
256mb BFG 7600GT
Samsung 200GB 8mb
500W Apevia (Aspire) PSU
Samsung CD-RW
Logitech Z-3 2.1
IBM 17”
Windows 2000 PRO

3DMARK05 - 6***
Ace No-Money is offline  
Old 02-27-2005, 10:38 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 218
Default

i had pretty much what u have right now and used to be able to run:

1280x1000
aa 4x
af 6x

all highest settings
except vsynch off
and reflect world
__________________

__________________
_________________________
AMD Athlon XP 3200+ @3.0 Ghz
Asus A7N8X-E DELUXE
Thermaltake Highest Xaser III (7 80mm case fans)
BFG 6800 ULTRA OC
MGE XG Vortec 600W Power Supply
1G Corsair XMS PC-3200
2 x 120 Gig 7200RPM
Logitech 5.1 - Z640 Speakers
Thermaltake BigWater Liquid Cooling System
ViewSonic VP201b 20.5\" LCD (16 ms refresh rate)
Stupid is offline  
Old 02-27-2005, 10:45 PM   #3 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 2,088
Default

Well the 9800 pro isent near the best video card. HL2 Demands the best video cards. I would of personally just got the 6600 GT. Is your processor OC at all?
__________________
Finished With TF.
Codeine is offline  
Old 02-27-2005, 10:47 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Sep 2004
Location: Potsdam NY, USA
Posts: 2,003
Send a message via AIM to AND_YOU_ARE Send a message via Yahoo to AND_YOU_ARE
Default

I know that when you install HL2 it sets up the game to your system. Maybe you have to reintall it to have it change to your new hardware. I have never had to do this, because I havent changed my hardware after installing HL2. Nor have I played around with the settings, I am content with what they were at.
__________________
Member of the right wing conspiracy theory.

X-Fire: andyouare1
AIM: plantagenet51

Ars Technica

Silent PC Review

Xtreme Systems
AND_YOU_ARE is offline  
Old 02-27-2005, 10:53 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 204
Default

I have overclocked my cpu alot (my highest to run benchmarks was like 2.4GHz), but I don't notice much difference in performance. My mobo Northbridge fan is out, could that hurt the overall performance???

I can run CSS at High settings with 2x or 4x AA/AF and get over 65fps atleast!

What's the deal with HL2?
__________________
ACE’s System
Athlon 64 3000+ Venice @ 2.25GHz
EpoX 9NPA+ Ultra
2x512mb Patriot XBLK
256mb BFG 7600GT
Samsung 200GB 8mb
500W Apevia (Aspire) PSU
Samsung CD-RW
Logitech Z-3 2.1
IBM 17”
Windows 2000 PRO

3DMARK05 - 6***
Ace No-Money is offline  
Old 02-27-2005, 10:54 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 1,046
Send a message via AIM to 4W4K3
Default

If you are running your system all stock then i'd say getting lag at ALL highest settings is expected. The 9800PRO isn't the fastest card, and even overclocked it isn't a 100% guarantee to run HL2 full blown. 1GB of RAM is good, that's not your problem. A stock XP2500+ might be somewhat of a bottleneck though.

If you do buy a 2600+ Mobile chip...2.2GHz should be a walk in the park. Even with stock cooling 2.4GHz was easy for me and temps were 40C range. I'd go more than 2.2GHz if recommended specs for processor are 2.0GHz i believe (for HL2).
__________________
<marquee scrollamount=\"1\" scrolldelay=\"8\" direction=\"up\" width=\"400\" height=\"65\" style=\"font-family: Verdana; font-size: 8pt\">
Compaq Presario V5000 laptop
¯\\(º_o)/¯</marquee>
4W4K3 is offline  
Old 02-27-2005, 10:59 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 125
Default

Half-Life 2 uses the next generation gaming engine. If you want to play at higher resolution, I suggest you get a Ati x800 at least. Half-Life 2 is processor intensive and graphic intensive.
__________________
Asus P5W DH Deluxe
Lian-Li G70B
Core 2 Duo E6400@3.3ghz
2GB Mushkin Redline XP-8000
150GB Raptor
Hitachi 160GB Desktar
NEC 3520A
eVGA 7900GT Signature Series
Dell 2007FP WUXGA
Wall7486 is offline  
Old 02-27-2005, 11:03 PM   #8 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

Yeah the 2600+ XP-M at 2.2GHz won't make a significant impact or anything and you can easily hit beyond that. I'd say the fact your 2500+ is running at 333FSB is your main problem there
Nubius is offline  
Old 02-27-2005, 11:35 PM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
CntdwnToExtn's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Parents Basement...Still
Posts: 1,746
Send a message via MSN to CntdwnToExtn
Default

my buddies got a 2500, 9800pro and 512ram and i think that he just runs it at 1024x768 with aa and af on at like 4 or something and it runs great.....i'm sure that he cranked it higher to like 1280 and said it was as high he could play without problems...higher it would run, but do the whole laggin'; thing
__________________
[110.7896] Getting up from chair
[112.8798] Walking to fridge
[118.5234] Opening Fridge
[119.1439] CntdwnToExtn panic - no beer: Fridge empty!


CntdwnToExtn is offline  
Old 02-27-2005, 11:50 PM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default

You guys forget that is lower peformance than it should be. 9800 Pro was MADE for hl2, and goes par to par with the 6600GT for HL2.

I would try reinstalling windows if you did any recent hardware changes, or maybee it's just time to reinstall windows.
__________________

DJ-CHRIS is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.