video card problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-16-2004, 06:34 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 5
Send a message via AIM to Cannonarm Send a message via Yahoo to Cannonarm
Default video card problem

Hey guys i've posted this thread a couple times but i haven't been able to really get anything fixed.

I'm running a 2.6 pentium 4, with a 128 mb GeForce 5200 fx, Soundblaster live, with 512 mb of Ram. Its a dell model if that means anything with xp.

i've noticed a very horrenduous slowdown in the graphics of all my games. Its not just halo, but minor games like big game hunter (just to test), and counterstrike. Unless i run slowest setting on CS it works but the rest of my games won't work even with the lowest setting possible. Heres everything i've done.

Reseated the card
dled all the drivers, uninstalled them and reinstalled them.
made sure no applications were running in background
defraged and scanned
i cleaned up my registry
i called tech support and got a new card but i'm still having the same problems

i've talked to numerous tech support people but as soon as i tell them its about game problem they hang up, as if computers aren't supposed to be used for games. I receive very little help because Dell won't support games even if i bought my machine for that very purpose.

If anyone knows anything that could help i'd love any feedback.

P.S. I read in another forum you should make sure the bios setting is set to the right AGP speed. I checked my BIOS for this but only noticed it was set to agp or pci which it was AGP already set. My card is AGP 8x. IN the bios it said video buffer overrun was only 1mb. Should i change that to 8mb ?
__________________

Cannonarm is offline  
Old 03-16-2004, 07:00 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 185
Default

try increasing your virtual memory.
__________________

__________________
dfi nfII ultr infinity/asus p4s800
amd 2500xp m/p4 2.6
ati 9600/ati 9600 pro
512mb pc3200/512mb pc3200
trebor is offline  
Old 03-16-2004, 08:27 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,543
Default

or, if all else fails, just get your system reformated.
__________________
15'' Macbook Pro
Intel Core 2 Duo 2.16ghz
x1600 128MB
1GB DDR2 SDRAM
Windows XP/Mac OSX 10.5


No longer a Guru of games...
GameGURU is offline  
Old 03-16-2004, 11:33 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 287
Default

You havent OCed the card before.

My board will let me select 128 up to 256.You sure that isnt in your bios also.Is another setting asking something like check PCi or AGP first.

Did you have another card before this card.Maybe some conflicting driver's.

Do you got DX 9b and all the other stuff microsoft likes you to have.

Some manuf just update.You might need to have the driver's off the orginal disk then update from there website.Not sure nvidia is that way.

In games sometimes your soundcard mess's you up but seem's like your video is doing it.id try and run soem with out your sound card.

How did you clean up your registry.Do you have any ! points on any of your hardware.Does your card run movies and Clip's at normal speed's.How many stick



Just soem stuff to try.Id go along with gameguru and refomat and install.
Deadguy is offline  
Old 03-17-2004, 01:25 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 5
Send a message via AIM to Cannonarm Send a message via Yahoo to Cannonarm
Default

I just doubled my virtual memory and it didn't help.
I haven't overclocked my card mainly because i don't really know how lol. I have the latest directx. I'd really prefer not to reformat my computer mainly because well who wants to do that. Some clips run fine and some don't.
Cannonarm is offline  
Old 03-17-2004, 06:55 AM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,124
Default

are you running widows 98 or Xp ?
__________________
Thermaltake Armor A90
Corsair HX1000W PS
i7 2600k / Cooler Master Hyper N 520
Asus P8Z68-V Pro / Gen 3
8 GIG Corsair Vengeance
eVGA GTX 570
SB Audigy2 Platinum
Kingston Hyper X120 SSD
WIN 7 - 64b
LG Blue Ray Super Multi Burrner
Logitech THX Z560
3x120mm - 1x200 mm case fans
Cappy is offline  
Old 03-17-2004, 01:08 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 5
Send a message via AIM to Cannonarm Send a message via Yahoo to Cannonarm
Default

xp
Cannonarm is offline  
Old 03-17-2004, 01:16 PM   #8 (permalink)
Older But Wiser
 
kboy's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: So. Cal
Posts: 1,041
Default

I Definitely wouldn't Format your Drive. I had similar issues because of my Soundblaster Live Card on Certain Games. I think one suggestion was to turn off the EAX Function within Live. Check Soundblasters Site for support or maybe just remove the card & try it with On-board sound if your Mobo Has it. I finally gave up on Soundblaster & Just use the On-Board sound now. Works just fine for Me. Just my 2 cents worth Dude!
__________________
ASUS Sabertooth 990FX
AMD FX-8150
16 GB Ram
ASUS GeForce 760 GTX


1TB Sata Seagate
100 Gig Maxtor Sata 7200 Rpm
ASUS DRW 24B3S7 ATA Optical
Windows 7 Home Premium
Dell E228WFP 22"
kboy is offline  
Old 03-17-2004, 05:06 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 558
Default

This may sound kind of strange, but with my ATI video card, even though it was a 8x card in an 8x slot, it started at 4x, and I had to change it in windows by going to display properties. I don't remember the name of the tab I had to click, and I'm at work instead of home.

I know, ATI instead of NVidia, but it's something to check. Also, I've got Win 2000 instead of XP.
__________________
<img src=\"http://gfx.statgfx.com/old/folding.cgi?&username=hilowe&teamid=12864&trans=ye s&template=fah_original&.jpg\" alt=\"www.Statgfx.com\" />
hilowe is offline  
Old 03-17-2004, 09:57 PM   #10 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 287
Default

Is this the only card youve loaded on this hard drive.Did you have another one before this.
__________________

Deadguy is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.