Video Card metldown - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-24-2005, 12:02 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 3
Default Video Card metldown

OK, I've scoured around and can't really find the words to do a good google search.

I have an xFx Gerfoce 6800 128mb card that is giving me grief I recently installed a dvd burner and ever since, my card has been acting up. Let me define the problems. At first, randomly, whenever I boot up, the windows screen will have graphical artifacts, esp. around the mouse, like horozontal lines bleeding through. Since then, I have unplugged the burner and took out the card and put it back in and made sure all the power connectors were secure. Now, it boots normally and appears almost like nothings wrong. However, just as before, the longer I leave my machine on, the monitor begins shutting off and turning back on and I 'lose' mouse control briefly. Music still plays normally and my programs still run as if nothing had happened, but I cannot interact with them or read mouse or keyboard actions. When I reboot or install "new" drivers, the monitor cleans up and acts normally until it's been on awhile. I check the temp and but the core is never much higher 64 C. I have noticed whenever my cd is running or a bump the case, the screen gets worse and starts doing the screen reboot over and over again.

I have tried different monitors but haven't tired the card in a new machine. At times, it seems like it's software b/c the screen gets better depending on what window i'm in, like if i do something to refresh it it clears up and whenever I change out the drivers. But other times, when I bump the case or when the cd is running and it gets worse, I feel like it's loose or something? I have no clue what is wrong and can't find anyone who's had the same problem.

I'd just like to have some direction on how to fix it Thanks for any help you can offer.
__________________

instantmusicu1 is offline  
Old 01-24-2005, 12:51 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 874
Send a message via AIM to YanBooth
Default

64C is HOT
put a fan in the side of the case, and then see if it still has the problem...
Yan
__________________

__________________
XS RULES!!! I have officially referred you.
YanBooth is offline  
Old 01-24-2005, 01:15 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 976
Default

I think 60C is OK for the GPU... if it was your CPU then I'd get concerned.

My card (see below) can reach 73-74C after heavy gaming (that's with or without overclocking btw, doesn't seem to make a difference to the GPU temp).
__________________
AMD X2 4400+ Toledo 1MB/Asus A8N-SLI Deluxe/2GB Kingston HyperX/SLI Gigabyte 7800 GTX 256MB/Creative SB Audigy 2 ZS Plat w/ Creative Inspire 6.1 speakers /180GB Hitachi PATA/19\" AG Neovo F-419 LCD/OCZ PowerStream 600W PSU/WinXP Home SP2
DoomUK is offline  
Old 01-24-2005, 01:24 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 83
Default

what is your psu?? sounds like a power issue when u run the dvd and it gets worse. don't know about the bumping thing...

my 6800gt gets to 85c under load, idles at 59c.
__________________
Pentium 4 3.0Ghz, 1Gb pc3200
BFG 6800gt, samsung 19\"
Audigy 2 ZS, TruePower 550 watt
160Gb SATA

3Dmark05 - 4750, Aquamark3 - 59 200
crow0021 is offline  
Old 01-24-2005, 01:43 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 821
Default

For the bumping, I'd say that you didn't stick it into the AGP slot firmly enough and it gets loose when you bump it.
Regulus is offline  
Old 01-24-2005, 02:08 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 833
Default

my 6600GT (PCI-E) is factory overclocked and idles at 66c it then gets up to the mid 90c range when gaming!

yet my CPU idles at 29c and only reaches 36c under full load!

its strange.. but oh well!
__________________
hygor is offline  
Old 01-24-2005, 04:06 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 3
Default

Ok, ya, my first thought was a power issue and I may not discount it. I unplugged my dvd burner though and still had these problems. My psu is 480w. I just feel like it's not getting the right voltage or something or I knocked something loose when I was plugging everything in. I've resecured the card though and that got rid of the bumping, obviously. I may switch out the power connectors with another though to test it out. I guess, if it continues after that, I'll need to switch out cards to test it and I may have to break down a get a new one
instantmusicu1 is offline  
Old 01-24-2005, 04:07 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 3
Default

Thanks for all your help though Really.
__________________

instantmusicu1 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.