Using SATA & IDE. IDE overrides SATA as first boot device - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-11-2003, 04:34 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 4
Question Using SATA & IDE. IDE overrides SATA as first boot device

I've just got a new machine with the Leadtek K7NCR18D Pro2 mobo and a Seagate 120 SATA hardrive. I was hoping to hook up my drives (IDE) from my old machine and copy a lot of stuff to the new drive. However when I hook up the the IDE drive it becomes the first boot device and the machine tries to start up from the old WinME loaded on it. This IDE drive is on the secondary IDE channel and is set to Slave. I can't find the SATA drive in the bios so I don't know how to set it as the first boot device. Can anyone tell me how to do this?
__________________

Calypso is offline  
Old 10-11-2003, 06:17 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,878
Send a message via ICQ to Demalii Send a message via AIM to Demalii Send a message via Yahoo to Demalii
Default

well tell me what OS you're using, but basically you can just start up in dos and copy the files over, or just go into your bios settings and change the boot device
__________________

Demalii is offline  
Old 10-11-2003, 06:27 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 3,937
Default

did you try looking in the mobo manual?

i think you have to set the first boot device as SCSI to get it to boot off the serial hard disk. should work
ekÆsine is offline  
Old 10-11-2003, 06:37 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 4
Default

Additional info:
Win XP. The system starts from the SATA drive. Only when I install the IDE drive that atomatically becomes the first boot device.
Calypso is offline  
Old 10-13-2003, 10:21 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 4
Default

Yep, i set the first boot device to SCSI and the system now boots from that drive. i can now access the ME drive as another storage hardrive. Thanks to all who answered.
Calypso is offline  
Old 10-14-2003, 06:05 AM   #6 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 3,937
Default

no problem buddy, glad to help out. and also as a note, in the bios you should have a setting to manage raid configurations because i assume this has raid support. i do not know if you can set boot order within the raid array. the info should all be in the manual...you did read the manual right?
ekÆsine is offline  
Old 10-14-2003, 08:07 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 4
Default

Yep i read the manual. info on installing the Sata Driver, overclocking, etc. On boot up there is a message about entering the raid congfiguration menu. I did that, options were "set up raid, delete raid". Not much else on the menu. No info on how to use it to set boot device in the manual. At presernt the machine is working . When I have more time I'll dig into the possibilites available with tis mobo.
__________________

Calypso is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.