urgent temperature problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-22-2008, 06:26 PM   #1 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,012
Default urgent temperature problem

today I noticed that my cpu temperature is quite high it was at 80c so i opened the computer up and the heatsink had detached so I reattached it as best I could and everything looks fine but the temp is still around 60c when normally its around 34-37c

I need help fast before this damages the cpu.
__________________

__________________
AMD Ryzen 5 1400 3.2Ghz
16GB CORSAIR Vengeance LPX DDR4 2400 Ram
Crucial M500 240GB SSD (boot drive)
500GB WD 5000AAKX-001CA0
1.5 TB Seagate ST1500DM003
Zotac Geforce GTX 950 2GB GDDR5
Windows 10 Pro 64 bit
mikee is offline  
Old 10-22-2008, 06:45 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re: urgent temperature problem

Hello,

How did the heatsink become detached? Is the fastening faulty or was it not properly installed?

Are you using the BIOS to read your system temperatures or a temp. monitoring program?

You should really clean off the thermal interface material from the surface of the CPU and heatsink and re-apply a new layer before re-attaching the heatsink. Use a good thermal paste/compound.
__________________

__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 10-22-2008, 06:51 PM   #3 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,012
Default Re: urgent temperature problem

not sure but at the when i checked 2 of the screw things holding it in at the corners had popped up so I just took the whole thing off and put it back on

could the old thermal compound really cause this much of a jump in the temp?
the first thing I though is that the heatsink wasn't attached back on right but it looks like it is though

I'm using speed fan to monitor the temp
__________________
AMD Ryzen 5 1400 3.2Ghz
16GB CORSAIR Vengeance LPX DDR4 2400 Ram
Crucial M500 240GB SSD (boot drive)
500GB WD 5000AAKX-001CA0
1.5 TB Seagate ST1500DM003
Zotac Geforce GTX 950 2GB GDDR5
Windows 10 Pro 64 bit
mikee is offline  
Old 10-22-2008, 07:33 PM   #4 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: urgent temperature problem

Use the BIOS or CoreTemp. SpeedFan isn't that reliable IMO.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 10-22-2008, 07:39 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,012
Default Re: urgent temperature problem

holy **** the bios says 84c but that can't be right I opened the case again and felt around and its not even hot at all and the air comming out the back of the computer isn't really hot which it would be if the temp was really that hot

anyone know what's going on here? i'm stumped
__________________
AMD Ryzen 5 1400 3.2Ghz
16GB CORSAIR Vengeance LPX DDR4 2400 Ram
Crucial M500 240GB SSD (boot drive)
500GB WD 5000AAKX-001CA0
1.5 TB Seagate ST1500DM003
Zotac Geforce GTX 950 2GB GDDR5
Windows 10 Pro 64 bit
mikee is offline  
Old 10-23-2008, 07:15 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Kharn's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 7,638
Default Re: urgent temperature problem

It could be a iffy temp sensor but i doubt it, make sure it's seated properly using a correct amount of thermal compound an you might notice a difference.
__________________
Visit this and do something for the world!
www.hackersforcharity.org

Want to do even more? Take a look here and join the fight on human trafficking.

Hear and you forget, see and you remember, do and you understand.

Kharn is offline  
Old 10-23-2008, 09:09 AM   #7 (permalink)
Techalicious
 
Redmo0n's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Perth, Australia
Posts: 1,566
Send a message via MSN to Redmo0n
Default Re: urgent temperature problem

I find that speedfan understates my temps. 84c sounds about right if speedfan is saying 60.

Make sure you clear all the dust and theres good airflow.
__________________
Back to stay?
Redmo0n is offline  
Old 10-23-2008, 11:15 AM   #8 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,012
Default

I think there actually is a temp problem because thismorning I woke up and there was a bsod so i restarted then it said disk read error press ctrl alt del to restart so I did that and it started but then froze at the welcome screen so I'm just going to leave it off until I get some thermal compound.
I'll let you guys know if that fixes these issues.

ZeroTherm ZT-100 AA Grade Thermal Grease in Canada at TigerDirect.ca

is this the stuff I need?
__________________
AMD Ryzen 5 1400 3.2Ghz
16GB CORSAIR Vengeance LPX DDR4 2400 Ram
Crucial M500 240GB SSD (boot drive)
500GB WD 5000AAKX-001CA0
1.5 TB Seagate ST1500DM003
Zotac Geforce GTX 950 2GB GDDR5
Windows 10 Pro 64 bit
mikee is offline  
Old 10-27-2008, 01:52 PM   #9 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,012
Default Re: urgent temperature problem

ok its all fixed my temp is in the 30-36c range now and the computers acting normal now
Thancks for all the help with this.
__________________

__________________
AMD Ryzen 5 1400 3.2Ghz
16GB CORSAIR Vengeance LPX DDR4 2400 Ram
Crucial M500 240GB SSD (boot drive)
500GB WD 5000AAKX-001CA0
1.5 TB Seagate ST1500DM003
Zotac Geforce GTX 950 2GB GDDR5
Windows 10 Pro 64 bit
mikee is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
strange temperature readings rblade Hardware Repairs and Troubleshooting 1 07-07-2008 03:02 PM
Problem with 3D graphics mordi05 Microsoft Windows and Software 6 12-10-2007 11:37 PM
nVIDIA driver problem! Urgent PcMe Hardware Repairs and Troubleshooting 6 06-19-2007 11:50 PM
Dhcp leasing problem Kloppstock Computer Networking and Internet Hardware 12 05-13-2007 07:13 PM
cant find the problem... Jhill1 Hardware Repairs and Troubleshooting 13 05-07-2007 04:51 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.