System hangs when booting winXP - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-08-2005, 07:57 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 59
Default System hangs when booting winXP

Ok..
I have a computer that dual boots winXP with Linux Mandrake.

Sometimes, when booting XP, the system hangs and restarts itself before it can reach the login screen...

N.B. Linux has no problem at all

however, I can usualy resolve this by going into the BIOS, looking through the settings and resaving the details...

Is this as a result of a hardware issue (anyone have any suggestions?)


Specs:
P4 3.6GH (pentium 550)
ABTI AS8 MOBO
1GB DDR RAM (PC3200 [400MHz])
PowerColour ATI Radion (256MB)
BTvoyager 1040 wireless card
Cd drive
DVD drive/writer
200GB SATA HDD
etc...

[Have added a second wireless card for use with the NDS]
__________________

__________________
Quote:

Spammers should all be collected on an island and forced to try and sell stuff to each other. They should not coexist with the rest of the world, they are the lowest form of life!
Lintal is offline  
Old 06-08-2005, 09:50 AM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 240
Default

Sounds like you're having a driver issue, Did this always happen. Have you added new hardware, which may have caused this to occur? Have you tried booting into safe mode?
__________________

__________________
<a href=\"http://photobucket.com\" target=\"_blank\"><img src=\"http://i4.photobucket.com/albums/y107/The51/photoshops/1.jpg\" border=\"0\" alt=\"Image hosting by Photobucket\"></a>
The51 is offline  
Old 06-08-2005, 10:29 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 59
Default

It doesn't always happen... and, although I have added new hardware to it (just yesterday), it can happen any time (But it doesn't happen everytime I try booting winXP). Therefore, I don't think its to do with any new hardware I've added since I made it.
And no, I haven't tried booting in safe mode.

Furthur to the above post, It happened again today, and my technique of re-saving the BIOS didn't work...
In the end, I used a bootable windows CD (which worked), and then, supprisingly, my winXP installation worked OK again [it seems to have fixed it for the moment ] But I don't know how long it will last.

Soon, however, I will be changing winXP home for Pro, so i might just do a clean install
__________________
Quote:

Spammers should all be collected on an island and forced to try and sell stuff to each other. They should not coexist with the rest of the world, they are the lowest form of life!
Lintal is offline  
Old 06-08-2005, 03:58 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 59
Default

Well, I have now managed to stop XP running permantly, and I don't know how I did it ... Linux still works though
And I did try running XP in safe mode... well, it didn't even get to loading the OS

Well, I guess its time to start again from scratch (reload the OSes)
__________________
Quote:

Spammers should all be collected on an island and forced to try and sell stuff to each other. They should not coexist with the rest of the world, they are the lowest form of life!
Lintal is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.