Swapping hard drive - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-03-2005, 12:24 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1
Default Swapping hard drive

Hello all,

I'm thinking of getting a new barebones PC but I'm wondering if I can take my hard drive from my current PC with all the software etc on it already and put it into the new PC?

Is this possible or a no-can-do? Will it boot? Will there be issues with ms Win XP S2 (which I am currently running)

If I can't put the current hard drive in the new PC, would it work if there were a hard drive with XP already on it in the new computer - would there be a way for me to move all my files and programs over to the new one?

Thank you very much for any help!!
__________________

single man is offline  
Old 08-03-2005, 01:23 AM   #2 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 12
Send a message via AIM to KJS77
Default

There are many products that do this, most are around $50.
__________________

KJS77 is offline  
Old 08-03-2005, 03:39 AM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
GuitarFreak1857's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Virginia
Posts: 1,847
Default

i've heard that if you don't have the same setup it wont work.
__________________
My Gaming Desktop
Abit IP35-E

Intel Core2 Duo E8400 (Thermalright Ultra-120)
Mushkin 2x2GB DDR800 RAM

eVGA GeForce 8800GTS
Creative X-Fi Gamer Edition
Western Digital Caviar 250GB 7,200RPM
Western Digital Caviar 640GB 7,200RPM
OCZ 720W ModStream
Lian Li PC-7A
Windows XP Professional x64 Edition
GuitarFreak1857 is offline  
Old 08-03-2005, 08:55 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 813
Default Re: Swapping hard drive

Quote:
Originally posted by single man
Hello all,

I'm thinking of getting a new barebones PC but I'm wondering if I can take my hard drive from my current PC with all the software etc on it already and put it into the new PC?

Is this possible or a no-can-do? Will it boot? Will there be issues with ms Win XP S2 (which I am currently running)

If I can't put the current hard drive in the new PC, would it work if there were a hard drive with XP already on it in the new computer - would there be a way for me to move all my files and programs over to the new one?

Thank you very much for any help!!
As long as your motherboard supports the hard drive, yes you should be able to do it with no problems. Just build your new cpu, put the old hard drive in it and boot it up.
__________________
Associates Degree in IS

A+ Certified

Studying for Network+
BASSMASTER is offline  
Old 08-03-2005, 09:36 AM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3,453
Send a message via AIM to FghtinIrshNvrDi Send a message via Yahoo to FghtinIrshNvrDi
Default

the only area where there will be issues is in the registry files. Anyone know how to reload these so the new computer will be happy with them? That's probaby where the 50 dollar software comes in.

Ryan
__________________

<b>I'm an unhyphenated American.</b>
System Specs:
Intel Q6600 @ 3200 1.4v
Abit IP35 Pro "The Snake"
2x2gb A-Data @ 800
Diamond HD 3870 512mb


Great FORD TRUCK resource: http://www.fordtruckfanatics.com
FghtinIrshNvrDi is offline  
Old 08-03-2005, 09:43 AM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 1,084
Send a message via Yahoo to IBMan
Default

there may be hardware issues with ram and processor, ram not likely but processor more likely, make sure your data is backed up because there is still a pretty good chance it might not work, you may have to reinstall windows anyway.
__________________
Server:
AMD Athlon 4000+ @ 2.4 GHz
4096 MB RAM
40 GB HDD
Dual Mirrored 500 GB HDDs
DVD-ROM Drive
Windows Server 2003 x64 R2 SP2
IBMan is offline  
Old 08-03-2005, 09:54 AM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 813
Default Re: Swapping hard drive

Quote:
Originally posted by single man
Hello all,

I'm thinking of getting a new barebones PC but I'm wondering if I can take my hard drive from my current PC with all the software etc on it already and put it into the new PC?

Is this possible or a no-can-do? Will it boot? Will there be issues with ms Win XP S2 (which I am currently running)

If I can't put the current hard drive in the new PC, would it work if there were a hard drive with XP already on it in the new computer - would there be a way for me to move all my files and programs over to the new one?

Thank you very much for any help!!
If I could make a suggestion...

If you're building a new machine anyways, spend the extra few dollars and invest in another hard drive. They are so cheap these days it's well worth the $. If you have that second hard drive, you can easily use the Windows XP file and settings transfer wizard to move all your files. And you can use that backup drive to easily back up your data as well. Worth every penny IMO.
__________________

__________________
Associates Degree in IS

A+ Certified

Studying for Network+
BASSMASTER is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.