Soundcard - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-21-2004, 12:44 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 296
Default Soundcard

Will upgrading my sound card from integrated to Creative Labs Sound Blaster 128WE improve my gaming speed or just the sound quality......if it's just the sound quality then screw the soundcard
__________________

play2lose is offline  
Old 01-21-2004, 01:17 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 818
Default

This depends solely on your CPU speed. Since integrated audio takes CPU cycles just like anything else, having a dedicated soundcard can improve performance on stressed CPUs during gaming situations.
__________________

__________________


Apple, Mac OS , and Power PC
g5orbust is offline  
Old 01-21-2004, 01:43 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 296
Default

would it improve a 3200 amd xp by much
__________________
[Sig Snipped Due To Excessive Size]
play2lose is offline  
Old 01-21-2004, 02:00 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 818
Default

Quote:
Originally posted by play2lose
would it improve a 3200 amd xp by much
Simply: No.


If you already have onboard sound that suits your needs, then a soundcard would probably be overkill. An audiphile would need one because soundcard generally have better sound reproduction, but for games youre fine with onboard.

Now if you want better gaming performance and your CPU is top notch like that, you should look at your vid card. What card do you have in your system now?
__________________


Apple, Mac OS , and Power PC
g5orbust is offline  
Old 01-21-2004, 02:16 AM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 296
Default

actually, its the comp im getting.......should i get the

3200 xp with Radeon 9200 128 DDR
or

2800 xp with radeon 9600 XT 128 DDR for

theyre about the same price, but with the 2800 i can get a better vid card and some cool extras (lighting effects and such)
__________________
[Sig Snipped Due To Excessive Size]
play2lose is offline  
Old 01-21-2004, 06:35 AM   #6 (permalink)
Imperial Space Womble
 
Harper's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Australia
Posts: 6,903
Default

Okay, here one for you.
My sister's ex-BF got a DVD Drive from me last year.
Problem, every time he plays a DVD in it he gets a bit of static in the sound play back.

I have test the DVD drive, and there is not problem there.

We are thinking about changing the sound card over?
This boxes specs are :-
DURON 1100
256Mb Ram
MSI Motherboard with on board AC 97 sound
__________________

__________________

"I FEEL SO GOOD I FEEL SO NUMB, YEAH!!!" -- Rob Zombie
Main Rig - AMD FX-8350x8 4.0Ghz CPU, 4x 8Gb (32Gb) DDR3 Ram, Gigabyte GA-970A-D3, GeForce GT 970 4Gb, 1x 256Gb SSD\8Tb (3+2+2+1) SATA HDD, DVDRW, SB X-Fi, Win 10 (64-bit)
Asus N61JV-JX231V - Intel Core i5 3437u (1.9 - 2.4 GHz), 12GB, 640GB, 16" Display, nVidia 325M 1Gb, DVD-RW, Win 10 (64-bit)
Mobile Phone : Samsung Galaxy 5 Note SM-N920IConsole : Play Station 4
Harper is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.