Sound Issues - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-10-2012, 01:02 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 16
Default Sound Issues

Hi all,

I upgraded my system today with a new motherboard (Gigabyte ga970a-ud3), new graphics card (HIS HD 6950 IceQ X 2GB GDDR5) and an extra 8gb of ram (16 in total now). My CPU is a phenom II x2 560.

My problem is with my sound set up.

At the moment, none of the jacks on the PC seem to be working. When I plug my speakers into the front panel, nothing happens. When I plug them into the back panel, the "sounds" screen will show that sound is playing, but nothing comes through my speakers.

However, the audio through my HDMI works fine.

And external sound card works for around 10 minutes, then the sound cuts out.

I've checked to make sure the front panel is connected and there is only one place for it to go (I think) And I've also tried to update the realtek drivers, but that hasn't helped.

Any help is greatly appreciated!
__________________

imm0rtal reaper is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2012, 03:47 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Sound Issues

Did you go into Realtek control center, and see the sound device set? Sounds like it defaults to your sound go to HDMI, not back panel sound.
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2012, 04:33 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 16
Default Re: Sound Issues

Quote:
Originally Posted by MindoverMaster View Post
Did you go into Realtek control center, and see the sound device set? Sounds like it defaults to your sound go to HDMI, not back panel sound.
Somehow, my realtek audio manager program is gone. I've checked in the control panel, and in the program list, but it's gone. I've reinstalled the drivers for it twice now, the system re-starts but there is still no program.
imm0rtal reaper is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2012, 06:10 PM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Sound Issues

You just look in the generic Sound properties?
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2012, 06:35 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 16
Default Re: Sound Issues

Ok, I finally managed to get the audio manager back, but my sound still ins't working.


Strangely though, my microphone works when plugged into the port on the back, but it seems to be the only one that does.

I set my audio to the rear speaker port and launched itunes and you can see that it thinks there is sound there, but nothing comes out of my speakers (which are working, I just tried them with my phone)



And here's my motherboard info:



I'm at a loss.
imm0rtal reaper is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2012, 08:42 AM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Sound Issues

Looks like you have 2 outputs. Or perhaps a driver issue. Look in Device Manager, anything wrong?
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2012, 09:04 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 16
Default Re: Sound Issues

I'm not too sure what I'd be looking for, but here is the device list:

__________________

imm0rtal reaper is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GTA 4 and Modern Warfare 2 Sound issues- Windows 7: Wierd center speaker sound wookie777 PC Gaming 8 12-03-2009 10:48 AM
sound issues xain84 Hardware Repairs and Troubleshooting 0 12-08-2007 04:44 PM
Virus --> Sound Issues --> Reformat --> Still Sound Issues craw4d42 Hardware Repairs and Troubleshooting 1 02-09-2007 05:37 PM
HElp sound issues :( zeppelinfan2009 Hardware Repairs and Troubleshooting 11 06-21-2006 02:58 PM
Sound issues. woot7800GT Hardware Repairs and Troubleshooting 6 06-15-2006 04:27 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.