Sound/Driver help please - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-10-2006, 05:54 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11
Default Sound/Driver help please

I recently installed a new hard drive and on doing so had no sound or graphics cards recognised. I have now found a driver for my video card and this is working but I have no sound.

The sound I am pretty sure is on board as there is no extra card in a pci slot. I am assuming I need a motherboard driver for the sound but can't find one anywhere.

I have run Belarc advisor which give my motherboard info as:
Microstar Inc MS-6580 20A
Bios - American megatrends INc V3.7 0 05/19/2003

Can anyone tell me if I am on the right lines in what I think is wrong, and if so where I can get the driver from>

i have found this which looks like it might be what I need but I have no idea which driver to get

http://www.msi.com.tw/program/suppor...=3&CHIP=3&ID=5
__________________

Jonjay3012 is offline  
Old 06-10-2006, 11:20 AM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

your chipset is a Via Apollo KLE133, your onboard sound card is an AC97

download the VIA 4 in 1 drivers from:
http://www.msi.com.tw/program/suppor...1&CHIP=1&COM=2
it has drivers for the AC97 sound card
__________________

__________________
Apokalipse is offline  
Old 06-12-2006, 03:49 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11
Default

Excellent thanks for that.

One thing though, When I download it it gives me a whole bunch of files, one is a setup.exe, I assume this is the one I want to open? But when I do it tells me I have no hardware that supports, or something along those lines.

Am I doing something wrong?

Cheers
Jonjay3012 is offline  
Old 06-14-2006, 04:35 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11
Default

Anyone else, this is really doing my head in now. I neeeed sound
Jonjay3012 is offline  
Old 06-14-2006, 01:14 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re:

(Below...)
__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 06-14-2006, 02:04 PM   #6 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re

Hello,

I think you've downloaded the wrong drivers.

http://support.tangent.com/hardware/...rd/mbx-102.htm

It might have an intel chipset. I can't tell which out of the following it is...either 845PE Neo, 845PE Max or 845G, because firstly of all there isn't any clear documentation on the Internet, and secondly the MSI downloads page require you to search by chipset and not motherboard model.

Download, unzip and install cpu-z http://www.cpuid.com/download/cpu-z-134.zip . The motherboard tab tells you what chipset you have.

Anyways, you already know you have ALC650 AC'97 onboard sound...you can simply download the audio drivers and software from the manufacturer's website:

http://www.realtek.com.tw/downloads/...&Software=True .

But you still should install your chipset drivers.
__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 06-15-2006, 04:03 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11
Default

Nice one thanks mate. I'll give that a try when I get home tonight.

Your first link in the post doesn't work though.

Cheers
Jon
Jonjay3012 is offline  
Old 06-15-2006, 11:11 AM   #8 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re:

Quote:
Originally posted by Jonjay3012
Nice one thanks mate. I'll give that a try when I get home tonight.

Your first link in the post doesn't work though.

Cheers
Jon
Corrected...
__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 06-15-2006, 04:46 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11
Default

Fantastic. Nice one mate I now have sound You are a star.

As for chipsets. Mine is i845PE. What else do I actually need to download then?

Sorry for the stupid question.

Cheers again
__________________

Jonjay3012 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.