Smple DX10 question here... I hope - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-16-2006, 11:43 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 36
Default Smple DX10 question here... I hope

I know that the cards out now which run on DX9 will not run vista with DX10, I dont know all the tech reasons but I checked a few places and that is the basics, easy for me to understand. It wont work.

Now vista will have to emulate DX9 up to, and act kinda like DX10. if possiable. Great I get that part also.


My real question is when the DX10 cards come out, will they be backwards compatiable with DX9 games and older OP systems???
Seeing how they are so much more "evolved" "advanced" somehow.
__________________

alilxmas is offline  
Old 04-17-2006, 02:45 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 738
Default

Yes a dx10 card will play dx9 and older games.

And I didn't really understand anything else you said so just to clarify everything. You don't need a dx10 card to run vista. But you do need a dx10 card and vista to run dx10 games.
__________________

__________________
AMD Athlon 64 3500+ @2.6 ghz
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
2gb Corsair XMS DDR400 RAM
ATI Radeon x1950xt
MSI RD480 Neo2 Crossfire Mobo
Western Digital 160gb SATA HDD
Fortron 450 watt PSU
KINGWIN SK-523BKP Case
Logitech MX518 Gaming Mouse
NeedAcpu is offline  
Old 04-18-2006, 12:56 AM   #3 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default

i think he's talking about the hardware dx version. ya u can definitely run vista on dx9. dx10 will be compatible with everything down to dx7. 6 and lower u will have to run in something else
__________________


Baez is offline  
Old 04-18-2006, 08:09 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
ulater6000's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Alaska
Posts: 757
Send a message via AIM to ulater6000 Send a message via Yahoo to ulater6000
Default

Yes dx10 cards will run dx9 games. Just like how todays dx9 cards can play older dx games.
__________________
CompTIA A+, CompTIA Network+, Cisco CCENT, Cisco CCNA Routing & Switching
ulater6000 is offline  
Old 04-19-2006, 06:26 AM   #5 (permalink)
Banned
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 3,479
Default

i think that DX9 card will able to play DX10, because older cards DX7 and DX8 can play DX9 games like doom3, hl2, fear, nfs most wanted etc
maroon1 is offline  
Old 04-19-2006, 12:33 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 738
Default

Quote:
Originally posted by maroon1
i think that DX9 card will able to play DX10, because older cards DX7 and DX8 can play DX9 games like doom3, hl2, fear, nfs most wanted etc
You're killing me man. Ok for like the 20th time this week, DX9 CARDS WILL NOT PLAY DX10 GAMES!!!!!!
NeedAcpu is offline  
Old 04-19-2006, 01:19 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Chazzer3's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: North West, UK
Posts: 449
Send a message via AIM to Chazzer3
Default

sorry, new to all this dx10, but I assume the new cards will still be pcix16?
Chazzer3 is offline  
Old 04-19-2006, 01:44 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 738
Default

Yes.
__________________
AMD Athlon 64 3500+ @2.6 ghz
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
2gb Corsair XMS DDR400 RAM
ATI Radeon x1950xt
MSI RD480 Neo2 Crossfire Mobo
Western Digital 160gb SATA HDD
Fortron 450 watt PSU
KINGWIN SK-523BKP Case
Logitech MX518 Gaming Mouse
NeedAcpu is offline  
Old 04-19-2006, 06:22 PM   #9 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 3,247
Default

The only way a game that is native dx10 will support a dx9 card is if the programmers allow it via disabling dx10 features depending on card type.
__________________
If you argue with an idiot he will drag you down to his level and beat you with experience.

I am not a fast writer.
I am not a slow writer.
I am a half-fast writer.

-Robert Asprin
killians45 is offline  
Old 04-20-2006, 04:37 AM   #10 (permalink)
Banned
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 3,479
Default

Quote:
Originally posted by NeedAcpu
You're killing me man. Ok for like the 20th time this week, DX9 CARDS WILL NOT PLAY DX10 GAMES!!!!!!
i don't agree with, because if DX9 cards won't play DX10 games then no one or very few people will get DX10 games since most people will not have DX10 cards.

AND also u don't have proof to what ur saying, i never read any article that says that DX10 games will not run on DX9 cards, i just read somewhere that DX10 games will not run on windows XP.
__________________

maroon1 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.